sedoni left all cities
sedoni right all cities

Ανακοίνωση με αφορμή το οξυμένο πρόβλημα με τους τοξικοεξαρτημένους στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Με αφορμή το υπαρκτό και σύνθετο πρόβλημα που ανέδειξε τις προηγούμενες μέρες η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο ίδρυμα εξαιτίας της πολυπληθούς, συνεχώς αυξανόμενης και ανεξέλεγκτης παρουσίας τοξικοεξαρτημένων ατόμων στους χώρους του, εξέδωσε ανακοίνωση η Τομεακή Οργάνωση ΟΠΑ της ΚΝΕ, με την οποία καλεί τους φοιτητές, τους μεταπτυχιακούς, τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

  • Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες φύλαξης του ιδρύματος με επαρκές μόνιμο προσωπικό, στην ευθύνη του κράτους, χωρίς εργολάβους και security.
  • Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να πάρουν μέτρα για την αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως και την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών που διεξάγεται ανενόχλητο.
  • Η κυβέρνηση να ενισχύσει τις δομές πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΟ ΟΠΑ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και εδώ δεν χωράνε υποκρισίες, μισόλογα, ευχολόγια και συγκάλυψη ευθυνών.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων αφού με την πολιτική τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, όχι μόνο γύρω από την ΑΣΟΕΕ και τις άλλες περιοχές της Αθήνας αλλά συνολικά. Αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, επιλέγουν να το "κουκουλώνουν" μετακινώντας τους εξαρτημένους πότε στη μια και πότε στην άλλη περιοχή της Αθήνας.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι "φυσικό φαινόμενο". Συνδέεται με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με υπέρογκα κέρδη, έχει -αν όχι τη στήριξη και διαπλοκή- την ανοχή από κρατικούς μηχανισμούς. Στο Πεδίον του Άρεως οι έμποροι ναρκωτικών κυκλοφορούν ανενόχλητοι κάτω από τα "στραβά" μάτια της αστυνομίας.

Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντί να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και να στηρίξει τις δομές απεξάρτησης, επανένταξης και τα στεγνά προγράμματα για τους τοξικοεξαρτημένους, κόβει τη χρηματοδότησή τους, τις αφήνει χωρίς υποδομές και προσωπικό, καλλιεργεί την ανοχή στη χρήση και την εξάρτηση.

Μαζί με την κυβέρνηση ευθύνη έχουν η Περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές που από κοινού έχουν συμβάλλει στην υποβάθμιση του πάρκου του Πεδίου του Άρεως διαμορφώνοντας έτσι τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης και εμπορίου ναρκωτικών. Η συνειδητή απαξίωση και εγκατάλειψη του πάρκου από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, η έλλειψη προσωπικού, ο ανεπαρκής φωτισμός κλπ έστρωσαν τον δρόμο στους εμπόρους ναρκωτικών.

Η σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ δεν μπορεί να κρύψει και τις δικές τις μεγάλες ευθύνες αφού δεν παίρνει κανένα μέτρο για να εμποδίσει την είσοδο των τοξικοεξαρτημένων ατόμων από το Πεδίον του Άρεως στο πανεπιστήμιο. Δεν διεκδικεί καν την στελέχωση του ιδρύματος με επαρκές μόνιμο προσωπικό για τη φύλαξη.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός ορισμένες δυνάμεις εκ του πονηρού ανοίγουν τη συζήτηση για την κατάργηση του ασύλου. Η αλήθεια είναι ότι με τις υπάρχουσες διατάξεις για το άσυλο μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα».

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

12°C

Πάτρα

Συννεφιά

Υγρασία: 76%

Άνεμος: 17.70 km/h

  • 19 Φεβ 2018 13°C 8°C
  • 20 Φεβ 2018 12°C 9°C