sedoni left all cities
sedoni right all cities

Προβληματισμοί και αντιδράσεις των φοιτητών για τις συγχωνεύσεις

Κύριο Προβληματισμοί και αντιδράσεις των φοιτητών για τις συγχωνεύσεις

Οι προβληματισμοί που θέτουν οι προς ένταξη φοιτητές των συγχωνευόμενων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) είναι εύλογοι, πλην όμως συγκεκριμένες απαντήσεις αναμένεται να δοθούν μελλοντικά, μέσα από τα νέα προγράμματα σπουδών.

Το σημαντικότερο ερώτημα, πάντως, αφορά τον αριθμό των εισακτέων και το αν αυτός θα μειωθεί, δεδομένων των συγχωνεύσεων/καταργήσεων τμημάτων.

Οσο για την τύχη των τμημάτων, θα αποφασιστεί με την αποσαφήνιση των κατευθύνσεων των νέων τμημάτων και την οριστικοποίηση των προγραμμάτων σπουδών από τα ίδια τα όργανα του νέου Ιδρύματος.

Φοιτητές των θιγόμενων τμημάτων μιλούν στην Διαλεκτή Αγγελή στην «Εφ.Συν.» θέτοντας εκ νέου τους προβληματισμούς τους σχετικά με το μέλλον των σπουδών τους και εκφράζοντας τη διαφωνία τους επί της αρχής για τον τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκε η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Ολα τα τμήματα έχουν τη σημασία τους και θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στο νέο Ιδρυμα ως έχουν. Είναι άδικο για εμάς που ήδη φοιτούμε σε κάποιο από αυτά. Δώσαμε εξετάσεις με συγκεκριμένο κριτήριο και με σκοπό να αποκτήσουμε πτυχίο με συγκεκριμένο αντικείμενο», μας λέει η Πηνελόπη, δευτεροετής φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, τμήμα το οποίο μαζί με άλλα τέσσερα (Ιατρικών Εργαστηρίων, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής και Οπτομετρίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας) θα αποτελέσουν το τμήμα των Βιοϊατρικών Επιστημών στο ΠΔΑ.

Η Πηνελόπη διερωτάται ποιο θα είναι το πρόγραμμα σπουδών του νέου τμήματος, πώς γίνεται τόσο διαφορετικά αντικείμενα να έχουν κοινά μαθήματα για δύο ή και τρία εξάμηνα, ενώ εμφανίζεται επίσης προβληματισμένη και ως προς τον αριθμό των εισακτέων: «Μέχρι στιγμής το κάθε ένα από τα πέντε τμήματα έπαιρνε κάθε χρόνο 150 φοιτητές. Πόσους θα παίρνει το νέο τμήμα; Μήπως θα υπάρξει τελικά μείωση του αριθμού των εισακτέων;»

Τόσο η αναβάθμιση του πτυχίου του ΠΔΑ όσο και τα σαφώς απαιτητικότερα –όπως όλα δείχνουν– προγράμματα σπουδών θα προσελκύσουν υποψηφίους υψηλότερων επιδόσεων, θέτοντας στο τραπέζι τη γενικότερη θεώρηση της ανώτατης εκπαίδευσης, με μαθητές οι οποίοι ήδη από το Γυμνάσιο θα καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ο Δ.Ν. (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας) είναι τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, οι φοιτητές του οποίου θα απορροφηθούν από δύο τμήματα του ΤΕΙ Πειραιά (Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών), τα οποία παραμένουν ως έχουν και απλώς εντάσσονται στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Η κατάργηση έγινε χωρίς καμία πρότερη συζήτηση, δεν επιδιώχθηκε να βρεθεί κάποια κοινή συνισταμένη. Πρόκειται για μια μονόπλευρη απόφαση, η οποία επηρεάζει άμεσα τους φοιτητές του τμήματος στο οποίο φοιτώ, καθώς, προκειμένου να αναβαθμίσουμε το πτυχίο μας, θα πρέπει να εξεταστούμε σε έξι-εφτά επιπλέον μαθήματα τα οποία ωστόσο έρχονται να προστεθούν σε άλλα τόσα που καλούμαστε να πάρουμε προκειμένου να εναρμονιστούμε με το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων στα οποία θα απορροφηθούμε. Αν και τελειόφοιτος, ουσιαστικά είναι σαν να είμαι δευτεροετής πλέον» μας είπε μεταξύ άλλων ο Δ.Ν.

 

 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

10°C

Πάτρα

Partly Cloudy

Υγρασία: 92%

Άνεμος: 22.53 km/h

  • 22 Ιαν 2018 11°C 6°C
  • 23 Ιαν 2018 10°C 3°C