sedoni left all cities
sedoni right all cities

Κομοτηνή: Στη Σύρο ταξιδεύει 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Το νησί της Σύρου θα φιλοξενήσει φέτος τις εργασίες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η «ψυχή » του Συνεδρίου, ηΕπίκ. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris) ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να διοργανώσουν το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» με τον καλύτερο τρόπο.

«Η δράση», όπως δηλώνει η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη «τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Μετά από 3 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης στην Άνδρο, το πρόγραμμα του 2018 θα διεξαχθεί στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου, από 8-15 Ιουλίου.»

Φέτος το θέμα θα είναι το γλωσσικό λάθος, το λάθος στη γλώσσα, το λάθος στην επικοινωνία, αλλά και η προσφορά και η δυναμικής της παρέκκλισης και του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας.
«θεωρώ ότι θα πρέπει να συνδέουμε τα ΜΜΕ με τη γλώσσα και τον πολιτισμό.» δηλώνει. Παράλληλα, σημειώνει πως η «παράδοση» της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται». Υπενθυμίζεται ότι το Θ.Π. «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης κ.ά. Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Διευθύνεται από Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Γεώργιος Δ. Καψάλης.

«θεωρώ ότι θα πρέπει να συνδέουμε τα ΜΜΕ με τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Ίσως είμαι ένας από τους ανθρώπους που οφείλουν να εργαστούν για να οικοδομήσουν γέφυρες ανάμεσα στη γλώσσα, στα ΜΜΕ και τον Πολιτισμό» δηλώνει η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και επισημαίνει ότι: «Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι στην ανάγκη για μια κανονικότητα. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στο σωστό και στο ορθό. Φοβάμαι ότι το λάθος έχει γίνει πολύ ισχυρό ταμπού. Ας ξαναδούμε τι σημαίνει λάθος γιατί τα λάθη εκτός από το να είναι ένα αρνητικό γεγονός μπορούν να μας προσφέρουν πολλά οφέλη. Είναι μια πύλη στη σκέψη του άλλου το λάθος. Λάθη του σήμερα στη γλώσσα μπορούν να γίνουν κανόνες του αύριο.»

Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία.

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο που φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης. Θα καλύψει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες θεματικές: -Γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη. Η Επιστήμη της Γλωσσολογίας απέναντι στο λάθος. -Η ορθογραφία ως φορέας γλωσσικής μνήμης. -Τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής. -Τα λάθη του σήμερα «κανόνες» του αύριο; -Τα συνήθη λάθη στην πολιτική επικοινωνία και η επίδρασή τους σε πολυσχιδή ακροατήρια. -Δημοσιογραφικός λόγος και γλωσσικά/ορθογραφικά λάθη. Η επίδραση των ΜΜΕ στη γλώσσα των αποδεκτών. Η παιδευτική λειτουργία του δημοσιογραφικού λόγου. -Η έννοια του λάθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. -Η δυναμική και η προσφορά του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας. «Θέλουμε να αναστοχαστούμε στο κομμάτι του λάθους στην επικοινωνία και στη γλώσσα.» καταλήγει υποσχόμενη μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση.
Φώτο: Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

1°C

Πάτρα

Rain And Snow

Υγρασία: 94%

Άνεμος: 6.44 km/h

  • 04 Ιαν 2019 5°C 0°C
  • 05 Ιαν 2019 4°C -2°C