sedoni left all cities
sedoni right all cities

Οικονομική στήριξη για πρακτική άσκηση μέσω Erasmus+ στο εξωτερικό

  • Είμαι κάτοικος Γαλλίας και άνεργος. Ενδιαφέρομαι για επαγγελματική κατάρτιση στο Βέλγιο, αλλά οι γαλλικές αρχές ισχυρίζονται ότι θα χάσω τις παροχές ανεργίας που δικαιούμαι, επειδή θα βρίσκομαι σε χώρα εκτός Γαλλίας. Είναι νόμιμο αυτό;

    ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ. Όσο παραμένετε κάτοικος Γαλλίας και συγκεντρώνετε τις προϋποθέσεις που καθορίζουν οι εθνικές υπηρεσίες απασχόλησης, έχετε δικαίωμα σε παροχές ανεργίας.

    Αν αποφασίσετε να λάβετε επαγγελματική κατάρτιση σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, μπορεί να συνεχίσετε, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να λαμβάνετε εκεί τις παροχές ανεργίας για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.

    Οι αρχές δεν μπορούν να αρνηθούν να συνεχίσουν την καταβολή των παροχών ανεργίας για τον μόνο λόγο ότι η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε άλλη χώρα της ΕΕ. Μπορούν όμως να την αρνηθούν, εφόσον η κατάρτιση δεν πληροί τα κριτήρια που ορίζει ως απαραίτητα το γαλλικό δίκαιο.

  • Είμαι άνεργος πολίτης του ΗΒ και λαμβάνω «επίδομα αναζήτησης εργασίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έγινα δεκτός για πρακτική άσκηση (στο πλαίσιο του Erasmus+), η οποία θα διεξαχθεί στη Νορβηγία και στην Ολλανδία.

    Το κέντρο απασχόλησης της χώρας μου με ενημέρωσε ότι θα χάσω το επίδομα αν πάω στη Νορβηγία. Δικαιούμαι κάποια στήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία ή την Ολλανδία;

    ΟΧΙ- Επίδομα αναζήτησης εργασίας δεν καταβάλλεται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. 

    Η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεταινα παρέχει διαφορετικό είδος στήριξης ( επίδομα συντήρησης) σε άτομα που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε αν έχετε σχετικό δικαίωμα. 

    Δεν δικαιούστε σπουδαστική υποτροφία ή δάνειο από το νορβηγικό ή το ολλανδικό κράτος, μέχρις ότου αποκτήσετε την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου μιας από αυτές τις χώρες (αφού παραμείνετε εκεί για 5 τουλάχιστον χρόνια).
  • Είμαι Πορτογάλος και επί του παρόντος κατοικώ και εργάζομαι με καθεστώς πλήρους απασχόλησης στην Πολωνία.

    Μου πρότειναν μια υποτροφία για τρίμηνη πρακτική άσκηση στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, θα παρακολουθώ και μαθήματα γερμανικής γλώσσας.

    Η διαμονή μου θα θεωρηθεί πρακτική άσκηση ή επαγγελματική κατάρτιση;

    Εάν έχετε εγγραφεί για το σύνολο της περιόδου σε εκπαιδευτικό ίδρυμα εγκεκριμένο ή χρηματοδοτούμενο από τη Γερμανία και ο κύριος σκοπός της διαμονής σας είναι να παρακολουθήσετε μαθήματα γλώσσας, η διαμονή σας θα θεωρηθεί επαγγελματική κατάρτιση και εσείς σπουδαστής. 

    Αν όμως ο κύριος σκοπός της διαμονής σας είναι η πρακτική άσκηση, τότε η διαμονή σας θα πρέπει να θεωρηθεί πρακτική άσκηση.
SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​