sedoni left all cities
sedoni right all cities

Αφισορρύπανση τέλος - πλέον μόνο τοιχογραφίες

Αφισορρύπανση τέλος - πλέον μόνο τοιχογραφίες: Η απάντηση στις παρατάξεις που έδωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Κίνητρα και ερεθίσματα στους φοιτητές και τις παρατάξεις ώστε να γυρίσουν σελίδα και να αφήσουν την εποχή της αφίσας στο παρελθόν, φιλοδοξεί να δώσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αφενός με την τέχνη και τη δημιουργία τοιχογραφίας στον κεντρικότερο χώρο του Ιδρύματος, αφετέρου με την τεχνολογία και την πρόθεσή του να εγκαταστήσει υπερσύγχρονες ενημερωτικές οθόνες, οι οποίες θα είναι στη διάθεση των νεολαιών για να παρουσιάζουν δυναμικά και αποτελεσματικά τα μηνύματα και τις δράσεις τους.

 

Κατά την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της τοιχογραφίας, έργο του εικαστικού Παναγιώτη Γιάκα που το παραχώρησε δωρεάν στο Ίδρυμα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθούν συνολικά οκτώ οθόνες μεγάλων διαστάσεων, πέντε από τις οποίες θα διατεθούν αποκλειστικά για τους φοιτητές, ενώ στις υπόλοιπες θα ανακοινώνονται πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου.

 
UOM

Όπως τόνισε ο κ. Ζαπράνης, «το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διαχρονικά θέλει να πρωτοπορεί. Αυτό έχει επιτευχθεί με τη συνεργασία των διοικήσεων σε βάθος χρόνου, αλλά και με τους ίδιους τους φοιτητές μας. Η σημερινή εκδήλωση έχει διπλό σκοπό. Αφενός για την αισθητική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου αφετέρου για να καταπολεμηθεί η αφισορρύπανση. Δική μας προσπάθεια είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να μην υπολείπεται σε τίποτε από ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, τουλάχιστον στον τομέα της αισθητικής, γιατί τον βλέπουμε ως πυλώνα πολιτισμού. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί ο Έλληνας φοιτητής θα πρέπει να σπουδάζει σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτόν των πανεπιστημίων του εξωτερικού».

 
UOM

Ο ίδιος επισήμανε ότι «με το σύγχρονο σύστημα οθονών που θα εγκατασταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, προσφέρουμε στις φοιτητικές νεολαίες τη δυνατότητα να παρουσιάζουν δυναμικά και όχι στατικά τα μηνύματά τους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα με τις αφίσες. Αυτά θα μπορούν να εναλλάσσονται σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ θα μπορούν να μεταδίδουν ακόμη και σποτάκια. Κι επειδή το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ως το πρώτο ‘πράσινο’ πανεπιστήμιο της Ελλάδας έχει παράδοση στην προστασία του περιβάλλοντος, είμαστε βέβαιοι ότι η εξάλειψη του φαινομένου της αφίσας θα βελτιώσει σημαντικά και το οικολογικό αποτύπωμα του Πανεπιστημίου».

 
UOM

Τη εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το σύνολο τρίχορδων μπουζουκιών με συμμετοχή πρωτοετών φοιτητών της κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Ελευθέριου Τσικουρίδη και του πανεπιστημιακού υποτρόφου, Γεώργιου Καραμφίλλη.

Ο εικαστικός Παναγιώτης Γιάκας είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Μιλάνου. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως και σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και φεστιβάλ βιντεοτέχνης, έχει εργαστεί ως εικονογράφος παιδικών παραμυθιών, ως πολιτικός γελοιογράφος σε εφημερίδες, έχει αναλάβει την εικαστική επιμέλεια μουσικών φεστιβάλ, έχει αναλάβει δημόσιες και ιδιωτικές τοιχογραφίες και έχει εργαστεί στην τηλεόραση, ως ηχολήπτης και σκηνοθέτης, σε τμήμα μεταγλωττίσεων. Τέλος, είναι συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου Η Ιστορία της Κρήτης σε Κόμιξ, εκδ. Cretancomics, Ρέθυμνο, 2015.

UOM

Τι απεικονίζει η τοιχογραφία

Η τοιχογραφία που δημιουργήθηκε στον εξώστη απέναντι από την κεντρική είσοδο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, απεικονίζει σημαντικά γεγονότα από την μακραίωνη ιστορία της Θεσσαλονίκης στο χώρο της Μακεδονίας, μερά από τα οποία είναι τα εξής:

- 11ος- 3ος π.Χ. αι. Οι πρώτοι κάτοικοι μένουν στις προϊστορικές Τούμπες.

- (Μυθολογία) Η Θυία κρατάει τα δύο της παιδιά, τον Μάγνητα και τον Μακεδόνα, τέκνα του Δία.

- 345 π.Χ. Ο Φίλιππος Β΄ παραδίδει τον γιο του, Αλέξανδρο, στον Αριστοτέλη. 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​

6°C

Πάτρα

Αρκετή Συννεφιά

Υγρασία: 88%

Άνεμος: 11.27 km/h

  • 17 Δεκ 2018 12°C 6°C
  • 18 Δεκ 2018 12°C 7°C