sedoni left all cities
sedoni right all cities

Αναστάτωση και αντιδράσεις φοιτητών για την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των διδάκτρων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - Τι λέει ο Πρόεδρος

Αναστάτωση και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η απόφαση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που εδρεύει στην Πάτρα, να αλλάξει εν μέρει, τον τρόπο καταβολής των διδάκτρων, για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Οι φοιτητές που δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα, καλούνται ως τις 20 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει το 50% του κόστους των θεματικών ενοτήτων που θα πάρουν και το υπόλοιπο ποσό, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, σε δόσεις.

Το κόστος κάθε ενότητας στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ανέρχεται στα 500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για μία θεματική ενότητα ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να καταβάλει 250 ευρώ, ως τις 20 Αυγούστου.

Με βάση τις ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι πέρυσι (2016, 2017), κάθε φοιτητής κατέβαλε για θεματική ενότητα προπτυχιακού, 100 ευρώ με τη δήλωσή της και ακολουθούσε εξόφληση, μέχρι το τέλος του χρόνου σε δόσεις των 100 και 50 ευρώ.

Η αλλαγή αυτή έχει αιφνιδιάσει και έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες. Σχετική επιστολή έχει σταλεί από φοιτητικούς συλλόγους στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλη Καρδάση. Αυτό που του επισημαίνεται είναι πως φοιτητές θ΄αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους.

Επίσης έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό ψήφισμα και συγκεντρώνονται υπογραφές, με αίτημα να μην ισχύσει η απόφαση.

Το ΕΑΠ αιτιολογώντας την απόφαση, σε ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του Προέδρου Βασίλη Καρδάση, αναφέρει ότι "προκειμένου να ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά, το ΕΑΠ αποστέλλει εκπαιδευτικό υλικό, συνάπτει συμβάσεις με τα μέλη ΣΕΠ για συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών και μισθώνει αίθουσες για τις ΟΣΣ. Όλα τούτα σημαίνουν ότι η ανακολουθία των προβλεπόμενων εσόδων επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις δαπάνες του Πανεπιστημίου.

Συνεπώς ως Διοίκηση, δεν έχουμε το δικαίωμα επ’ ουδενί λόγω, να ζημιώνουμε το ΕΑΠ, πολύ περισσότερο καθότι ελεγχόμεθα ως Δημόσιο Πανεπιστήμιο και υποκείμεθα στις σχετικές διατάξεις των νόμων. Με άλλα λόγια, η διαφάνεια αλλά και η συνετή οικονομική διαχείριση, συνιστούν συστατικά της εχέφρονης διοικητικής λειτουργίας και συνεπώς υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να κρίνονται οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής».

Επίσης θέτει τη διάσταση ότι «στην τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά η τεθείσα προθεσμία εκ μέρους του Ιδρύματος καταστρατηγήθηκε παντοιοτρόπως, με αποτέλεσμα κατά τα δύο ακαδημαϊκά έτη 2016-17 και 2017-18, 1.360 φοιτητές να μην ανταποκριθούν και να προκαλέσουν τεράστια οικονομική ζημία που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ορισμένοι κάνουν κάκιστη χρήση αυτής της διευκόλυνσης, δηλώνουν τρεις (3) Θεματικές Ενότητες προκαταβάλλουν ελάχιστο ποσόν και στο τέλος δεν αποπληρώνουν την οικονομική τους συνδρομή. Επιπλέον στο τέλος πολλοί αξίωσαν να μην αποκλειστούν από τις εξετάσεις, αλλά να περάσουν στην επόμενη χρονιά, χωρίς να είναι συνεπείς στην οικονομική τους συνδρομή».

Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ μιλώντας στο thebest.gr  ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο οι φοιτητές που δεν ήταν συνεπείς τελικά στις υποχρεώσεις τους. Κάποιοι, όπως είπε, κατέβαλαν μόνο 50 ευρώ για μια θεματική ενότητα και στην πορεία διέκοπταν τη φοίτηση. Υπογράμμισε δε με έμφαση, το ζήτημα της νομιμότητας που προκύπτει από την οικονομική ζημία του ΕΑΠ, χωρίς να μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή, στο αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η σχετική απόφαση.

Η επιστολή φοιτητικών συλλόγων που εστάλη  στον Πρόεδρο του ΕΑΠ και δημοσιεύτηκε στα foititikanea.gr έχει ως εξής:

Προς: τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ

Αξιότιμοι κύριοι,

Χθες, Δευτέρα 9 Ιουλίου, γίναμε αποδέκτες πολλών και εντόνων διαμαρτυριών από συμφοιτητές μας αναφορικά με την ξαφνική και απροειδοποίητη αλλαγή του τρόπου καταβολής των διδάκτρων για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, και ενώ είχατε κάνει σαφές, με ανακοίνωση σας προς τους φοιτητές, στις 7 Οκτωβρίου του 2016, ότι θεσμοθετήσατε τις δόσεις για να διευκολύνετε τις σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομικώς για όλους μας. Πολλώ δε μάλλον για εκείνους που έχουν αποφασίσει να διαθέσουν χρόνο και χρήμα, προκειμένου να σπουδάσουν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Όντες σίγουροι για την προηγούμενη διαδικασία πληρωμής έχουν προσαρμόσει τον οικονομικό προγραμματισμό τους συμφώνως με εκείνη. Το γεγονός ότι ζητάτε την καταβολή του μισού ποσού έως την 20η Αυγούστου, δημιουργεί στους φοιτητές του Ε.Α.Π τεράστια προβλήματα, ως και την κάνει αδύνατη. Επομένως, θα θέλαμε να επανεξετάσετε το θέμα με βάση την πρότασή μας, η οποία εδράζεται επί του προηγουμένου καθεστώτος των δόσεων.

Κύριε πρόεδρε, το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που θέσατε, και θα αναγκαστούν να διακόψουν. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι με το προηγούμενο καθεστώς αποπληρωμής θα συνέχιζαν κανονικά. Κατά συνέπεια, το Ε.Α.Π θα υποστεί σημαντική απώλεια εσόδων. Πέραν, όμως, αυτού, θεωρούμε ότι η αλλαγή των όρων πληρωμής επί τα χείρω για τους φοιτητές αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος εκείνων οι οποίοι είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και διαχωρίζει τους φοιτητές. Όσοι από τους φοιτητές διαθέτουν πιστωτική κάρτα θα έχουν την πολυτέλεια αποπληρωμής της οικονομικής τους οφειλής σε 2 ως 8 δόσεις. Όσοι δεν διαθέτουν, και θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό με μετρητά, απλά θα αναγκαστούν να διακόψουν ή στην καλύτερη περίπτωση να πάρουν μία θεματική ενότητα, αναγκάζοντας τους να καθυστερήσουν τις σπουδές τους και καθιστώντας τους, έτσι, ομήρους του ΕΑΠ.  Επίσης, θέλουμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας για ακύρωση επανεγγραφής φοιτητών, σε περίπτωση που αυτοί δεν μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταβολή του προβλεπόμενου ποσού έως τις 20/8/2018. θεωρούμε ιδιαίτερα άδικο και αντιδεοντολογικό, φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, που έχουν αγωνιστεί έως σήμερα, να βρεθούν εκτός ακαδημαϊκού χώρου και να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους.

Κύριε Καρδάση σας καλούμε να το ξανασκεφτείτε και να δείξετε κατανόηση.

Πιστεύουμε ότι θα το πράξετε.

Εκ μέρους του ΔΣ ΠΑΝ.Φ. ΣΥ. ΕΠΟ

Μέμα Χαλιώτη

Eκ μέρους του ΔΣ ΠΑΣΥΦ ΔΕΟ

Η Πρόεδρος

Ελένη Σκιαδά

Εκ μέρους του ΔΣ ΠαΣυΦοιΠ ΕΛΠ ΕΑΠ

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Ζερβός

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΑΠ

Αγαπητές/οί φοιτήτριες/ές,

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου οφείλει να ενημερώσει τους φοιτητές, σχετικά με τη ρύθμιση που αποφασίστηκε αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής συμμετοχής σε δόσεις, για όσους φοιτητές επιλέξουν να το κάνουν χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας.Καταρχήν θυμίζουμε από προηγούμενη ανακοίνωση:

«Είναι σαφές ότι προκειμένου να ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά, το ΕΑΠ αποστέλλει εκπαιδευτικό υλικό, συνάπτει συμβάσεις με τα μέλη ΣΕΠ για συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών και μισθώνει αίθουσες για τις ΟΣΣ. Όλα τούτα σημαίνουν ότι η ανακολουθία των προβλεπόμενων εσόδων επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις δαπάνες του Πανεπιστημίου.

Συνεπώς ως Διοίκηση, δεν έχουμε το δικαίωμα επ’ ουδενί λόγω, να ζημιώνουμε το ΕΑΠ, πολύ περισσότερο καθότι ελεγχόμεθα ως Δημόσιο Πανεπιστήμιο και υποκείμεθα στις σχετικές διατάξεις των νόμων. Με άλλα λόγια, η διαφάνεια αλλά και η συνετή οικονομική διαχείριση, συνιστούν συστατικά της εχέφρονης διοικητικής λειτουργίας και συνεπώς υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να κρίνονται οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής».

Σήμερα επαναλαμβάνουμε λοιπόν κάτι που είναι γνωστό τοις πάσι:

Το Ε.Α.Π. συμμεριζόμενο τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης αποφάσισε τα τρία τελευταία ακαδημαϊκά έτη, όπως δοθεί η δυνατότητα καταβολής της οικονομικής συμμετοχής σε δόσεις, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και αποπληρωμή έως και την 31η Δεκεμβρίου, αποσκοπώντας στη διευκόλυνσή των φοιτητών.

Στην τελευταία ακαδημαϊκή χρονιά η τεθείσα προθεσμία εκ μέρους του Ιδρύματος καταστρατηγήθηκε παντοιοτρόπως, με αποτέλεσμα κατά τα δύο ακαδημαϊκά έτη 2016-17 και 2017-18, 1.360 φοιτητές να μην ανταποκριθούν και να προκαλέσουν τεράστια οικονομική ζημία που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ορισμένοι κάνουν κάκιστη χρήση αυτής της διευκόλυνσης, δηλώνουν τρεις (3) Θεματικές Ενότητες προκαταβάλλουν ελάχιστο ποσόν και στο τέλος δεν αποπληρώνουν την οικονομική τους συνδρομή. Επιπλέον στο τέλος πολλοί αξίωσαν να μην αποκλειστούν από τις εξετάσεις, αλλά να περάσουν στην επόμενη χρονιά, χωρίς να είναι συνεπείς στην οικονομική τους συνδρομή.

Εννοείται ότι οι 1.360 φοιτητές ανήκαν σε Τμήματα, έγιναν συμβάσεις εργασίας και αμείφθηκαν ΣΕΠ για λογαριασμό τους, τους εστάλησαν βιβλία, ενοικιάσθηκαν αίθουσες, αγοράστηκαν άδειες χρήσης λογισμικού κλπ.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες συνάδελφοί τους ήταν συνεπείς, όσο κι αν δυσκολεύονται μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Όπως λοιπόν προκύπτει από τα προαναφερθέντα, η ρύθμιση, που αποφασίστηκε για την καταβολή του 50% της οικονομικής συμμετοχής έως τις 20/08/2018 και του υπόλοιπου έως τις 31/12/2018, δεν αλλάζει τίποτα από τα μέχρι τούδε ισχύοντα, ει μη μόνο ότι η μισή οικονομική συνδρομή υποχρεωτικά καταβάλλεται μέχρι την 20η Αυγούστου και η υπόλοιπη μισή υποχρεωτικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Περιττό να υπογραμμίσουμε ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις είναι πρωτόγνωρα ευνοϊκές για τους φοιτητές, και βεβαίως δεν έχουν το όμοιό τους σε κανένα ΑΕΙ της Ελλάδας ή της Κύπρου!

Επιπρόσθετα είναι σκόπιμο να τονιστεί ότι η Διοίκηση του ΕΑΠ εξαρχής αποφάσισε καίριες παροχές στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας. Ενδεικτικά και μόνο:

Από το 2015 έως σήμερα η Διοικούσα έχει αυξήσει το ποσόν που παρέχεται για υποτροφίες από 1,2 εκατ. ευρώ σε 2 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση κατά 66%.

Από το 2016 έως σήμερα το ΕΑΠ έχει συμβληθεί με την Ομοσπονδία των ΚΤΕΛ, προκειμένου οι φοιτητές να καταβάλλουν το 50% του εισιτηρίου στις υπεραστικές μετακινήσεις τους.

Έχει θεσπίσει τα ΗΛΕ Τμήματα, έτσι ώστε ο φοιτητής που το επιθυμεί να δύναται να συμμετάσχει στις ΟΣΣ από τον τόπο του, μειώνοντας τις δαπάνες μετακίνησης.

Έχει θεσπίσει την επιστροφή της οικονομικής συνδρομής στον αριστούχο φοιτητή, έτσι που ένας φοιτητής να δύναται να σπουδάσει χωρίς οικονομική επιβάρυνση σε όλα τα χρόνια της φοίτησής του.

Έχει θεσπίσει μειωμένη κατά 20% οικονομική συνδρομή σε συγγενείς α’ βαθμού που σπουδάζουν στο ΕΑΠ.

Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η τήρηση της ανωτέρω διαδικασίας, τόσο για την εύρυθμη οικονομική λειτουργία του Ιδρύματος, όσο και για τη δικαιότερη αντιμετώπιση όλων των φοιτητών του Ιδρύματος.

Ο Πρόεδρος της ΔΕ

Καθηγητής Βασίλης Καρδάσης

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​