sedoni left all cities
sedoni right all cities

Το ψηφιακό πτυχίο εισάγεται πιλοτικά σε πέντε ΑΕΙ

Ψηφιακά πτυχία θα αποκτούν πλέον οι απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ για την «ακαδημαϊκή τους ταυτότητα». Το παραδοσιακό πτυχίο, σε πάπυρο ή όχι, θα μπορεί να κορνιζωθεί χωρίς να χρειάζεται να αναπαράγεται σε αντίγραφα κάθε φορά που ο πτυχιούχος το χρειάζεται για το βιογραφικό του.

Ειδικότερα, χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε την καθιέρωση ψηφιακών πτυχίων ΑΕΙ, με πιλοτική εφαρμογή σε πέντε πανεπιστήμια εντός του 2019. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας που μίλησαν χθες στην «Κ», κάθε πτυχιούχος θα παίρνει ένα barcode, το οποίο θα αναφέρει στις δημόσιες υπηρεσίες όταν ζητούν το πτυχίο του για κάποιο λόγο. Μέσω του barcode κάθε υπηρεσία θα μπορεί να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του πτυχίου και τα επιμέρους στοιχεία του. «Η καθιέρωση των ψηφιακών πτυχίων θα επιτρέψει την ταχεία, οικονομική, και ασφαλή διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών διαχείρισης των τίτλων σπουδών των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Στις αρχές του 2019 θα γίνει η πειραματική λειτουργία του νέου μηχανισμού για πέντε αντιπροσωπευτικά ΑΕΙ. Μέχρι την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-20 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία για τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) και για τα ΑΕΙ που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν», δήλωσε χθες ο κ. Γαβρόγλου, μιλώντας το Συμπόσιο Ψηφιακής Τεχνολογίας του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε:

• Τη δικτύωση των φοιτητικών εστιών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για την εξασφάλιση ταχείας και καθολικής πρόσβασης σε όλους τους οικότροφους φοιτητές. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα έχει ολοκληρωθεί το έργο.

• Την παροχή κινήτρων για την απόκτηση από τους πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές διαδικτυακής ευρυζωνικής σύνδεσης. Για τη φετινή χρονιά προβλέπεται η επιχορήγηση μέχρι 10 ευρώ μηνιαίως για 12μηνη σταθερή ή κινητή ευρυζωνική σύνδεση. Από σήμερα, όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να λαμβάνουν τον προσωπικό τους κωδικό για να συμμετάσχουν στη δράση.

• Την αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών όλων των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων, με την εξασφάλιση ταχείας και ασφαλούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, με εγγύηση καθολικής ασύρματης κάλυψης.

• Την αναβάθμιση του συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» διανομής συγγραμμάτων των ΑΕΙ, με σκοπό την ψηφιακή διάθεσή τους.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανήρτησε επισήμως στον ιστότοπό του τα νέα προγράμματα σπουδών για την Ιστορία σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, χωρίς αλλαγές από τα έως τώρα δημοσιευμένα.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​