sedoni left all cities
sedoni right all cities

Το ΕΜΠ παίρνει θέση για τις διαγραφές φοιτητών κι εναντιώνεται στα σχέδια της Κεραμέως!

Κύριο Το ΕΜΠ παίρνει θέση για τις διαγραφές φοιτητών κι εναντιώνεται στα σχέδια της Κεραμέως!

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιβεβαιώνει τη θέση του και τάσσεται κατά της διαγραφής φοιτητών.

Με σχετική ανακοίνωση της Συγκλήτου, αναφέρεται σε βασικά ζητήματα, όπως οι αλλαγές που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των ΑΕΙ, τονίζοντας πως είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πως αυτή «πρέπει να γίνεται στο πανεπιστήμιο ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, και ιδιαίτερα χωρίς λογικές ή χρήση καταστολής εντός του πανεπιστημιακού χώρου».

Επισημαίνει δε, πως οι ζωτικές ανάγκες και λειτουργίες των πανεπιστημίων είναι κρατική υποχρέωση και πρέπει να εξυπηρετούνται με λύσεις δημόσιου, και όχι εργολαβικού χαρακτήρα.

Η μειωμένη επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΜΠ, που οδηγεί το Ίδρυμα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.

Η απώλεια θέσεων προσωπικού σε όλες τις σχολές του ΕΜΠ έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα στην επαρκή ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών και ζητά άμεση και σημαντική ενίσχυση του ΕΜΠ με νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, τις προτάσεις τής στις αλλαγές που ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε η πρυτανεία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ ζητά ετήσια αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 400.000 ευρώ ετησίως, καθώς, όπως υποστηρίζει, έχει μείνει στάσιμη στις 800.000 ευρώ.

Προειδοποιεί δε ότι, εάν δεν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αφήσει σε εκκρεμότητα και να μην πληρωθεί η ΔΕΗ, που ανέρχεται σε 250.000 ετησίως καθώς και άλλες ανελαστικές δαπάνες.

 

Υπογραμμίζει μάλιστα πως τα τελευταία χρόνια λειτουργία του Ιδρύματος, το ύψος των δαπανών ανέρχεται στα 1.300.000 ευρώ.

Τονίζει επιπλέον ότι όλα τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος, το ύψος των τρεχουσών λειτουργικών δαπανών ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ και καταλήγει με το ότι το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 δέχθηκε τη μεγαλύτερη μείωση στον προϋπολογισμό του, γεγονός που σήμαινε την αναστολή της λειτουργίας έως και το κλείσιμο της σχολής, κάτι που δεν έγινε μιας και η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με τη λειτουργία της από φιλότιμο,  πανεπιστημιακή αφοσίωση και φυσικά με συνεχείς αγώνες για έκτακτες χρηματοδοτήσεις.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​