sedoni left all cities
sedoni right all cities

ΕΑΠ:Με επιτυχία 5.500 φοιτητές εξετάστηκαν εξ αποστάσεως

Κύριο ΕΑΠ:Με επιτυχία 5.500 φοιτητές εξετάστηκαν εξ αποστάσεως

«Ηλεκτρονικές» εξετάσεις εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών διεξάγει, για πρώτη φορά στη χώρα, με επιτυχία το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, σε «επιχείρηση» που στήθηκε από τους καθηγητές και τα μέλη της τεχνικής υποστήριξής του.

Ήδη από νωρίς, διαρκούσης της καραντίνας για την πανδημία του κορωνοϊού, το ΕΑΠ είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούσε τις εξετάσεις των φοιτητών του «εξ αποστάσεως» και ότι βρίσκεται σε τεχνική «ετοιμότητα».

Στην πράξη, το Ίδρυμα, μετά από πρόταση του προέδρου του, καθηγητή Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρα, ξεκίνησε την  «ηλεκτρονική» εξεταστική του το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου και θα ολοκληρώσει τόσο τις τελικές, όσο και τις επαναληπτικές εξετάσεις (τη 2η εξεταστική που στα συμβατικά Πανεπιστήμια πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο) στο τέλος Ιουλίου. Συνολικά θα γίνουν εξετάσεις μέσω Διαδικτύου σε 368 θεματικές ενότητες.

Η ταυτοποίηση των φοιτητών έγινε μέσω της κάμεράς τους, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί αναλυτικά εδώ και αρκετό καιρό σε φοιτητές και καθηγητές. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπήρξε καθυστέρηση στην υποβολή των «γραπτών» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, υπήρχε οδηγία προς τους διδάσκοντες να παραλαμβάνουν τις εργασίες των φοιτητών και με email.

Ήδη 5.500 φοιτητές και φοιτήτριες συμμετείχαν στις εξετάσεις, σε μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε χωρίς σοβαρά τεχνικά ή άλλα προβλήματα και αποτέλεσε τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους 200 καθηγητές και τα 80 στελέχη του ΕΑΠ (επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό) μια πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία όμως στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

«Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους εμάς που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα την υλοποίηση του υποστηρικτικού πλαισίου των εξετάσεων το ότι αυτές τις δύο πρώτες μέρες δεν υπήρξαν ουσιαστικά προβλήματα» ανακοίνωσαν τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού και Υποστήριξης των Εξετάσεων των φοιτητών Ευστάθιος Π. Ευσταθόπουλος, καθηγητής, αντiπρόεδρος Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, καθηγητής, κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας και Ηλίας Γκοτσόπουλος, διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

«Κάποια μικρά ζητήματα που παρουσιάστηκαν σε πολύ μικρά ποσοστά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, με αποτέλεσμα οι φοιτητές μας, αλλά και οι καθηγητές μας να ολοκληρώσουν με απόλυτη επιτυχία όλη τη διαδικασία» ανέφεραν.

Την επιτροπή και τους καθηγητές που συμμετείχαν και οργάνωσαν τη διαδικασία συνεχάρη ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας.

Σύμφωνα με το ΕΑΠ, ανεξάρτητα από την αναγκαιότητα διενέργειας των εξ αποστάσεως εξετάσεων, διεφάνησαν σημαντικά πλεονεκτήματα στην υλοποίηση της εξεταστικής  διαδικασίας. Τα πιο σημαντικά από αυτά, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ήταν ότι δε χρειάστηκε να μετακινηθεί κανείς, αποφεύγοντας χιλιάδες ώρες ταξιδιού και οικονομικού κόστους, όλοι συμμετείχαν απολαμβάνοντας την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού τους ή του γραφείου τους. Έτσι, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, 8.500.000 χλμ μετακινήσεων δεν πραγματοποιήθηκαν.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού των εξετάσεων «αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Τους φοιτητές πρώτα πρώτα, στους καθηγητές, στα στελέχη του ΕΑΠ αλλά και στους εξωτερικούς μας συνεργάτες που βοήθησαν σ’ αυτή την προσπάθεια. Θα είμαστε κοντά στους φοιτητές μας και τους καθηγητές μας μέχρι το τέλος Ιουλίου που τελειώνουν οι εξετάσεις (τελικές και επαναληπτικές) ώστε ολοκληρώσουμε με επιτυχία όλο αυτό το μεγάλο εγχείρημα».

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​