sedoni left all cities
sedoni right all cities

Όταν στα σκάει το άγχος των εξετάσεων – 7 hacks για να επιβιώσεις με επιτυχία!

Κύριο Όταν στα σκάει το άγχος των εξετάσεων – 7 hacks για να επιβιώσεις με επιτυχία!

Let me guess, οι εξετάσεις δεν είναι και η καλύτερή σου. Όπως επίσης δεν έχεις κανέναν φίλο απ’ το χωριό να «πεθαίνει» για πάρτη τους. Τι αρεστό μπορεί να έχει μια περίοδος φουλ στο διάβασμα και το άγχος, η οποία μάλιστα μπορεί να λήξει πολύ άδοξα (με ένα μίζερο 3άρι ας πούμε); Λένε να κοιτάμε καθετί από τη θετική του πλευρά, αλλά ειλικρινά, είναι αδύνατον να τη βρεις σ’ αυτή την περίπτωση, πόσο μάλλον να την κοιτάξεις.

#1 Όσο πιο πολλές ασκήσεις… γιόγκα κάνεις, τόσο το καλύτερο

Νισάφι πια με τις ασκήσεις στο χαρτί! «Όσο πιο πολλές λύσεις, τόσο πιο καλά θα τα μάθεις» είναι η φράση που μας έχει γίνει εφιάλτης από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας στα θρανία και η οποία ισχύει μέχρι ενός σημείου. Όταν φτάνεις στα όρια της τενοντίτιδας και το κεφάλι σου βγάζει καπνούς, καταλαβαίνεις ότι πια δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Αντ’ αυτού, εκείνη την ώρα μπορείς να επιδοθείς σε άλλου είδους ασκήσεις, αυτές της γιόγκα. Να διώξεις από πάνω σου το βάρος, να χαλαρώσεις τους μύες σου και να αδειάσεις το μυαλό σου. Και κάπως έτσι, επιστρέφεις στη θέση σου άλλος άνθρωπος και έτοιμος να ριχτείς στη μάχη ξανά.

#2 Μουσική to the rescue

Τόσες φορές μας έχει βγάλει από τη δύσκολη θέση, ακόμη μία λοιπόν. Είτε είσαι από αυτούς τους multitasking τύπους που ξέρουν να ταιριάξουν διάβασμα και μουσική είτε όχι, λίγη μελωδία στ’ αυτιά σου θα αποδειχθεί σωτήρια. Με την κατάλληλη playlist (ναι, δε μιλάω για κλαρίνα), φόρεσε τα ακουστικά σου κατά τη διάρκεια του διαβάσματος ή αφιέρωσε ολιγόλεπτα breaks βάζοντας δυνατά τα κομμάτια που σε εμψυχώνουν. Σε κάθε περίπτωση, το μυαλό από ένα σημείο και μετά αρχίζει να κλατάρει (we’ve all been there), οπότε ένα μουσικό διάλειμμα και λίγη ονειροπόληση για το πού θα σε βρει το υπόλοιπο καλοκαίρι, είναι ό,τι χρειάζεσαι.

#3 Πάρε τα πάνω σου!  

*Μουσική υπόκρουση: Eye of the tiger* Η εξεταστική είναι ο δικός σου αγώνας, το άγχος ο αντίπαλός σου κι εσύ ο Ρόκι έτοιμος να τον βγάλεις νοκ άουτ. Ωστόσο, δε φτάνει μόνο η σωματική δύναμη για να στείλεις αδιάβαστο τον αντίπαλο, χρειάζεσαι και το πνεύμα του νικητή. Κι αυτό το πνεύμα, εξασφαλίζοντάς το με ένα καλό καθημερινό pep talk στον καθρέφτη του μπάνιου, είναι που θα σε στείλει πιο «διαβασμένο» απ’ οτιδήποτε άλλο στο πεδίο μάχης. Και τέλος πάντων, σε τι οφελεί να ρίχνεις τον εαυτό σου με ατάκες «στάνταρ θα κοπώ»;

#4 Πες τα να ξαλαφρώσει η ψυχούλα σου

Όλοι χρειαζόμαστε έναν ώμο να κλάψουμε τις δύσκολες ώρες και δύο αυτιά να ακούσουν την γκρίνια μας. Μόνο μην τα κρατάς μέσα σου, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Εξέφρασε τα συναισθήματά σου σε φίλους ή στην οικογένειά σου, που σίγουρα θα σε βοηθήσουν και θα βρουν να πουν εκείνη τη μία κουβέντα που θα κάνει αμέσως switch στη διάθεσή σου και θα συνειδητοποιήσεις πόσο λάθος είναι να πνίγεις τον εαυτό σου με σκέψεις και άγχη για μια παλιο-εξεταστική.

#5 Κάνε κολλητό σου τον Μορφέα

Δε χρειάζεται να «τα λέτε» μόνο τις βραδινές ώρες, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σερί δε βγήκε σε καλό ποτέ και σε κανέναν, γιατί το μυαλό είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα αρχίσει να ρίχνει στροφές και δε θα εμπεδώνει το παραμικρό. Αντί, λοιπόν, να το βομβαρδίζεις με νέες πληροφορίες που απλώς το κουράζουν αντί να του μένουν, χάρισέ του την ξεκούραση που ζητάει και άσ’ το να απολαύσει ένα μονόωρο ή δίωρο απογευματινό υπνάκο. Η τέλεια ένεση αναζωογόνησης και ενέργειας για μια παραγωγική συνέχεια.

#6 Ήξερες ότι τα αστεία βιντεάκια είναι το γιατρικό για όλα;

Προσωπική προτίμηση εκείνα που πρωταγωνιστούν ζωάκια. Άλλοι βέβαια περνάνε καλύτερα με ευτράπελα ανθρώπων ή αστείες στιγμές μωρών, εσύ ξέρεις τι θα σε κάνει να γελάσεις. Θα χρησιμοποιήσω μια παραλλαγή γνωστής φράσης του Μπουκόφσκι λοιπόν, και θα σου πω να βρεις αυτό που αγαπάς και να το αφήσεις να σε διασκεδάσει. Για λίγα λεπτά εκεί ανάμεσα στο διάβασμά σου, για να ξεφύγει το μυαλό σου από τη μιζέρια και να δει ότι υπάρχουν και ωραίες στιγμές στη ζωή.

#7 Καλή διατροφή για καλή… εξεταστική

Σουβλάκια ονειρεύεσαι; Σουβλάκια δε θα φας. Σόρρυ που το μαθαίνεις έτσι απότομα, αλλά η διατροφή δεν παίζει ρόλο μόνο στη σωματική υγεία, αλλά από αυτήν εξαρτάται και η ψυχική σου κατάσταση. Αν δηλαδή νιώθεις ήδη το στομάχι σου κόμπο, όχι επειδή σου έκατσε βαρύ το μεσημεριανό αλλά γιατί σε πνίγει το άγχος, τότε δε λέει να το επιβαρύνεις και με junk food, το οποίο δέχομαι ότι είναι λαχταριστό, όμως το ανοσοποιητικό σου που θέλει βοήθεια εκείνη την ώρα, δεν έχει την ίδια άποψη.

Σε κάθε περίπτωση, βάλε πείσμα και δείξε στο άγχος ότι ο καλός ο φοιτητής ξέρει κι άλλα μονοπάτια… για την επιτυχία! 

Στο άγχος λοιπόν λέμε όχι… αλλά επειδή αυτό δε χαμπαριάζει, το πολεμάμε με τα παρακάτω tips!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​