sedoni left all cities
sedoni right all cities

Αυξήθηκαν τα διαθέσιμα σπίτια για φοιτητές – Οι περιοχές με ενοίκια μέχρι 250 ευρώ!

Κύριο Αυξήθηκαν τα διαθέσιμα σπίτια για φοιτητές – Οι περιοχές με ενοίκια μέχρι 250 ευρώ!

Η αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού έχει γίνει εδώ και κάμποσα χρόνια ένα πραγματικό challenge, μιας και δεν είναι μόνο οι τιμές που αγγίζουν «ταβάνι», αλλά αποτελεί πρόβλημα ακόμα και η εύρεση διαθέσιμων διαμερισμάτων. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της ανόδου του Airbnb, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες να το προτιμούν από τη μακροχρόνια ενοικίαση.

Ο κορωνοϊός, όμως, έφερε νέα δεδομένα και τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά φέτος. Πολλά διαμερίσματα βγήκαν από το Airbnb και πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση, όχι όμως και σε προσιτές τιμές. Ή για να μιλάμε πιο σωστά, το Airbnb «επηρεάζει» ακόμα το πώς θα καθοριστεί το μηνιαίο μίσθωμα.

Οι επιλογές, λοιπόν, είναι σαφέστατα περισσότερες για τους νέους φοιτητές, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το γεγονός όμως ότι πολλά από αυτά τα διαμερίσματα μέχρι πρότινος υπήρχαν στο Αirbnb, άρα είναι επιπλωμένα και ανακαινισμένα, οδηγεί αναπόφευκτα σε τσιμπημένες τιμές.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμ. Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates:

Οι φοιτητές που ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους διαθέτει για φοιτητική στέγη έως 250 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει να επιλέξουν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας από 17 τ.μ. έως 55 τ.μ. επί των πλείστων πλήρως ανακαινισμένα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται από 17 τ.μ. έως 35 τ.μ., ανάλογα την περιοχή.

Σε περιοχές με χαμηλότερη ζήτηση, όπως Κυψέλη, Πατήσια, πλατεία Βάθης, πλατεία Κολιάτσου, μπορούν να βρουν διαμερίσματα μεγαλύτερης επιφάνειας, από 47 τ.μ. έως 55 τ.μ.

Διαμερίσματα από 27 τ.μ. έως 35 τ.μ. με μηνιαίο μίσθωμα έως 250 ευρώ μπορούν να αναζητήσουν σε Γκύζη, Ιλίσια, Κολωνό, Ν. Κόσμο, Πολύγωνο, Άγιο Νικόλαο, Σεπόλια, Εξάρχεια, Πλατεία Αττικής και Μεταξουργείο.

 

Από την άλλη, τα διαμερίσματα που βρίσκονται στις «καλές» περιοχές του κέντρου της Αθήνας και διατίθενται έως 250 ευρώ τον μήνα, είναι κυρίως λίγων τετραγωνικών μέτρων, από 17 τ.μ. έως 24 τ.μ. αλλά πλήρως ανακαινισμένα. Το κόστος σε Μετς, Κολωνάκι, Πετράλωνα, Πλάκα, Παγκράτι, ξεκινάει από 10 ευρώ ανά τ.μ. έως 13 ευρώ ανά τ.μ.

Οι φοιτητές που θα επιλέξουν περιοχές όπως Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Καισαριανή, Ζωγράφου και Βύρωνα, μπορούν να αναζητήσουν διαμερίσματα από 23 τ.μ. έως 40 τ.μ. Στα Δυτικά Προάστια της Αττικής, με ενοίκιο 250 ευρώ μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες στο Αιγάλεω από 17 τ.μ. έως 25 τ.μ., στο Ίλιον 37 τ.μ. και στην Αγία Βαρβάρα ακόμη και 52 τ.μ.

Οι πρωτοετείς του Πανεπιστημίου Πειραιά, που αναζητούν στέγη κοντά στη σχολή τους, μπορούν να βρουν διαμερίσματα από 20 τ.μ. έως 50 τ.μ., ανάλογα την περιοχή. Το υψηλότερο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφεται στην Καστέλα-Προφήτης Ηλίας, στην περιοχή Ευαγγελίστρια και στο κέντρο του Πειραιά.

 

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με υψηλές τιμές για ανακαινισμένα διαμερίσματα και σε πολλές περιπτώσεις, και επιπλωμένα. Το μηνιαίο κόστος μίσθωσης ανά τετραγωνικό μέτρο στη Ροτόντα είναι 8,9 ευρώ, στην Αριστοτέλους 10 ευρώ, στην Καμάρα 8 ευρώ και στην περιοχή Πανεπιστήμια 11,5 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, το πώς θα κινηθούν οι τιμές θα εξαρτηθεί από την πορεία του κορωνοϊού, σύμφωνα και με τους μεσίτες.

Στην περίπτωση που η εικόνα επιβαρυνθεί και η φοίτηση γίνει με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι πιέσεις θα αυξηθούν. Και ήδη πολλοί φοιτητές πλήρωναν το τελευταίο εξάμηνο ενοίκια χωρίς να χρησιμοποιούν τα διαμερίσματα που είχαν μισθώσει, κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Η περίοδος που διανύουμε είναι για πολλούς πρωτοετείς που πέρασαν σε κάποια πόλη μακριά από το πατρικό τους και αγωνιούν για το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, η πιο δύσκολη.
SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​