sedoni left all cities
sedoni right all cities

Φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ διακρίθηκε στη 2η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό επιχειρηματολογίας

Κύριο Φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ διακρίθηκε στη 2η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό επιχειρηματολογίας

Αναμφίβολα, το να ξέρει κάποιος να επιχειρηματολογεί σωστά αποτελεί μια πολύ χρήσιμη αρετή. Η ποιοτική επιχειρηματολογία δείχνει μεγάλο δείκτη ευφυίας και μπορεί να βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις είτε επαγγελματικά είτε στην προσωπική ζωή.

Η προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δανάη Γεωργιάδου, έδειξε το ταλέντο της στο εν λόγω αντικείμενο, καθώς διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό επιχειρηματολογίας για νέους ηγέτες, που διοργάνωσε το George Washington University των ΗΠΑ σε συνεργασία με την Ecole de Guerre της Γαλλίας.

Ειδικότερα, η Δανάη ως μέλος μιας μεικτής διατλαντικής ομάδας, που αποτελούταν από Ευρωπαίους και Αμερικανούς φοιτητές, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο διαγωνισμό, ο οποίος φέτος διεξήχθη διαδικτυακά λόγω της πανδημίας κι είχε διάρκεια ένα μήνα.

Η φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ ήρθε αντιμέτωπη με φοιτητές και φοιτήτριες από μεγάλα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου και αναμετρήθηκε μαζί του στο θέμα της ρύθμισης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού.

“Άργησα να καταλάβω τη σημασία της διάκρισης – Το ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα”

Το ThessToday.gr επικοινώνησε με τη Δανάη, η οποία μίλησε για τη μεγάλη της διάκριση, τονίζοντας πως δεν κατάλαβε εξ αρχής τη σημασία της“Για να είμαι ειλικρινής άργησα να καταλάβω τη σημασία της διάκρισης. Θυμάμαι την ημέρα του τελικού ήμασταν τόσο κουρασμένοι από τη διαδικασία που δεν το γιορτάσαμε όπως έπρεπε. Τώρα που το βλέπω από μακριά νιώθω πολύ χαρούμενη και συγκινημένη για την αγάπη και τη στήριξη που έδειξε ο κόσμος. Ιδιαίτερα αυτές τις επετειακές μέρες, είναι μεγάλη τιμή να εξυψώνεις το όνομα της Ελλάδας και των Πανεπιστημίων της σε διεθνείς διαγωνισμούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, η προπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΑΜΑΚ στάθηκε στις ιδιαιτερότητες του φετινού διαγωνισμού που διεξήχθη διαδικτυακά λόγω της πανδημίας“Ήταν σίγουρα ξεχωριστή εμπειρία, ‘σακάκι πάνω-πιτζάμα κάτω’. Δημοκρατικά είχα επιβάλλει στο σπίτι απόλυτη ησυχία, οι γονείς μου το πέρασαν όλο μαζί μου. Εξαιτίας των διαφορετικών ωρών σε κάθε χώρα έβλεπες σε μερικούς να είναι απόγευμα και σε άλλους να είναι νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα να είναι ίσως εντονότερη η αίσθηση της ‘διεθνικότητας’. Τις δυσκολίες δε θα τις χαρακτήριζα περισσότερες, αλλά διαφορετικές. Ήμασταν στο ασφαλές και οικείο περιβάλλον του σπιτιού μας που, από τη μία μείωνε το άγχος, αλλά από την άλλη δε σε άφηνε να ζήσεις την πλήρη εμπειρία ενός debate. Δε σε άφηνε να μπεις στο κλίμα, για να το πω απλά. Επίσης, η διαφορά ώρας έθετε χρονικούς περιορισμούς με αποτέλεσμα να μην έχουμε πολλά διαλείμματα. Είχαμε δύο τρία λεπτά ανάμεσα στους γύρους να πάρουμε μία ανάσα και μετά πάλι στον αγώνα. Πέντε ώρες μπροστά σε μία οθόνη και καθισμένοι σε μία καρέκλα, ήταν απαιτητικό. Δε συγκρίνεται με τη δια ζώσης εμπειρία, όμως τέτοιες διοργανώσεις δίνουν τη δυνατότητα τόσο να ξεπεράσουμε τα εμπόδια της πανδημίας και να συνεχίσουμε να μαζεύουμε εμπειρίες, όσο και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Γιατί πιθανότατα να μην είχα την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψω στην Αμερική ή σε κάποια άλλη χώρα για να διαγωνιστώ”, είπε.

Επιπλέον, η Δανάη τόνισε πως η επιχειρηματολογία είναι ένα ταλέντο που κάποιοι έχουν από μικρά παιδιά αλλά καλλιεργείται και σε μεγαλύτερη ηλικία ενώ αναφέρθηκε στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο εξοπλίζει τους φοιτητές με τα απαραίτητα εφόδια κι εργαλεία για να εξελιχθούν: “Όλοι ξέρουμε άτομα που από παιδιά ήταν μεγάλοι ρήτορες, αδιαμφισβήτητα είναι ένα ταλέντο. Παρόλα αυτά, δεν είναι κάτι που ‘ή το έχεις ή δεν το έχεις’. Στην Ελλάδα έχουμε πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουμε τέτοιες δεξιότητες σε ομάδες ρητορείας και άλλες διοργανώσεις επιχειρηματολογίας από τα σχολικά χρόνια ακόμα. Το Πανεπιστήμιο σε εξοπλίζει με τα απαραίτητα εργαλεία για να εξελιχθείς. Είτε αυτό είναι οι γνώσεις του αντικειμένου, είτε είναι να ξεπεράσεις τον φόβο της έκθεσης σε κοινό, είτε είναι να μάθεις να σκέφτεσαι κριτικά. Στο Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις που μας διαμορφώνουν, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι πάνω μας να τις ‘εκμεταλλευτούμε’ για να γίνουμε καλύτεροι.

Μπορεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα να έχει ατέλειες, αλλά στο Πανεπιστήμιο συναντάς πολλούς ανθρώπους με μεράκι και όρεξη να δουλέψουν για το καλό όλων. Το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι ένα πολύ ενεργό τμήμα. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία διάκριση φοιτητών του. Οι καθηγητές μας παίρνουν πρωτοβουλίες να διοργανώνουν ημερίδες ή να καλούν στα μαθήματά μας εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες προκειμένου να αποκτούμε πολύπλευρες γνώσεις. Επιπλέον, το τμήμα διοργανώνει κάθε χρόνο τη μεγαλύτερη προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα -το ThessISMUN- όπου οι φοιτητές από κάθε Πανεπιστήμιο έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, να μάθουν και να εξελιχθούν. Η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό ήταν αποτέλεσμα παρότρυνσης της καθηγήτριάς μου, Δρ. Ρεβέκκα Παιδή, την οποία ευχαριστώ όχι μόνο για αυτή την ευκαιρία αλλά και για τη διαρκή στήριξη που δίνει σε κάθε φοιτητή που περνάει από την αίθουσά της. Γενικότερα, τέτοιες εμπειρίες σε διεθνές επίπεδο επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τα ξένα Πανεπιστήμια.

Τέλος, η Δανάη στάθηκε στους προσωπικούς της στόχους για το μέλλον“Αυτή είναι μία ερώτηση που νομίζω αγχώνει αυτόματα κάθε επί πτυχίω φοιτητή/ρια, όπως εγώ. Ιδιαίτερα με τις σημερινές συνθήκες της πανδημίας έχει γίνει ακόμα δυσκολότερο να σχεδιάσουμε ή να ονειρευτούμε το μέλλον μας. Επόμενη στάση είναι το πτυχίο και μετά δουλειά, μεταπτυχιακό και όλα όσα χρειάζονται. Γενικότερα, στόχος μου είναι να συνεχίσω να εξελίσσομαι και να μαθαίνω. Και έτσι, ποιος ξέρει, ίσως την επόμενη φορά να μιλάμε για μία πρώτη θέση”, είπε.

 
SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​