sedoni left all cities
sedoni right all cities

Το ΕΜΠ σκαρφαλώνει στην 4η θέση παγκοσμίως χάρη στους Πολιτικούς Μηχανικούς του!

Κύριο Το ΕΜΠ σκαρφαλώνει στην 4η θέση παγκοσμίως χάρη στους Πολιτικούς Μηχανικούς του!

Τα νέα για παγκόσμιες διακρίσεις των πανεπιστημίων μας είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο. Τα μεγάλα ΑΕΙ της χώρας φιγουράρουν συνεχώς σε διεθνείς κατατάξεις, καταλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις και θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Ωστόσο, όσο εξοικειωμένοι κι αν είμαστε με την επιτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, η 4η θέση ομολογουμένως μοιάζει… too much! Παραδοσιακά, πολύ μεγάλα ονόματα του εξωτερικού όπως Χάρβαρντ, Κέιμπριτζ, MIT, Παν/μιο Οξφόρδης κ.ο.κ, έχουν καπαρώσει την πρώτη 10άδα και δε δίνουν πολλά περιθώρια να «εκθρονιστούν».

Αυτό όμως, κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία του ΕΜΠ, που κόντρα σε σπουδαία ονόματα κατάφερε να βρεθεί στην τελική 5άδα της κατάταξης της Σαγκάης χάρη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, η οποία κατέκτησε την 4η θέση παγκοσμίως και τη 2η στην Ευρώπη!

Για το 2021, η κατάταξη της Σαγκάης περιέλαβε 54 γνωστικά αντικείμενα στο χώρο των φυσικών επιστημώντης τεχνολογίαςτων βιοεπιστημών, των ιατρικών επιστημών και των κοινωνικών επιστημών, εξετάζοντας 4000 πανεπιστήμια από 93 χώρες και καταλήγοντας σε πάνω από 1800 απ’ αυτά. Για την ποσοτικοποίηση της επίδοσης των πανεπιστημίων ανά τον κόσμο χρησιμοποίησε 5 ακαδημαϊκούς δείκτες και συγκεκριμένα αυτούς των ερευνητικών δημοσιευμάτων (Q1), της ερευνητικής επιρροής (CNCI), της διεθνούς συνεργασίας (IC), της ποιότητας της έρευνας (TOP) και των διεθνών ακαδημαϊκών βραβείων (AWARD).

Όπως αναφέρει ο Πρύτανης του ΕΜΠ, κΑνδρέας Μπουντουβής«Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα του ΕΜΠ και ιδιαίτερη προβολή της χώρας, αφού πρώτη φορά στην ιστορία των παγκόσμιων αξιολογήσεων και κατατάξεων των πανεπιστημίων, μια σχολή απ’ την Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα. Το ΕΜΠ φιλοδοξεί και έχει το δυναμικό να φτάσει πολύ ψηλά. Με προσήλωση στην εξωστρέφεια, σκληρή δουλειά κι επίμονη προσπάθεια για αντιμετώπιση της δυσπραγίας και της οπισθοδρόμησης, επιδίωξη της αριστείας και διεκδίκηση της αναγνώρισής της και ατζέντα δυναμικής παρουσίας στην αιχμή των διεθνών επιστημονικών εξελίξεων, οι δημιουργικές δυνάμεις του ΕΜΠ θα επιτύχουν εξαιρετικούς στόχους».

 

Από την άλλη, ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών κ. Νίκος Λαγαρός σημειώνει«Μας ενθουσιάζει το αποτέλεσμα αυτό, το οποίο μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για υψηλής ποιότητας διδασκαλία και έρευνα, και για αξιοκρατία σε πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας. Και έρχεται σε μια στιγμή που χρειαζόμαστε μια διεθνή ηθική επιβράβευση, αφού η χώρα μας όχι απλά δεν μας επιβραβεύει, αλλά τα μέτρα που έχει πάρει την τελευταία δεκαετία έχουν πλήξει τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών όσο καμιά άλλη. Το καθηγητικό προσωπικό μας έχει μειωθεί στο μισό και ο προϋπολογισμός μας στο ένα δέκατο!»

Βέβαια, τα συγχαρητήριά μας πάνε και στα υπόλοιπα 10 ελληνικά Πανεπιστήμια που αποτέλεσαν επίσης μέρος της κατάταξης, σε χαμηλότερες θέσεις μεν, αλλά κατακτώντας άλλη μία πολύ σημαντική διάκριση! Τα ονόματα αυτών και οι θέσεις του στη λίστα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Τελευταία άρθρα από τον/την SpoudaZO Team

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​