sedoni left all cities
sedoni right all cities

Υπό νέα κατάληψη η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Απόφαση Γ.Σ.

Κύριο Υπό νέα κατάληψη η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Απόφαση Γ.Σ.

O ΣΟΦΕΙ από σήμερα πραγματοποιεί κατάληψη στην πρυτανεία του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του ο σύλλογος καλεί τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους και όλους τους φοιτητές να στηρίξουν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην κατάληψη και γενικότερα στον αγώνα των εστιακών φοιτητών. Αύριο Παρασκευή 2/12 θα πραγματοποιηθεί συντονιστικό γενικών συνελεύσεων στην πρυτανεία στις 18:00.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων (ΣΟΦΕΙ):

Την Δευτέρα 29/11/21 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δόμπολης με θέμα την αλλαγή του καθεστώτος εργολαβίας του εστιατορίου μας και τις απολύσεις των εργαζομένων.

Από τις αρχές του 2019 το καθεστώς του εστιατορίου της Δόμπολης άλλαξε. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ίδρυμα που διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους των εστιών) ανέθεσε τη διαχείριση της σίτησης μας σε χέρια ιδιωτών εργολάβων, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας και ποιότητας του φαγητού. Από την πρώτη στιγμή οι εργολάβοι προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων και μείωση σε μεγάλο βαθμό των προμηθειών. Για ακόμα μια φορά ο σύλλογος μας έρχεται αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση. Ειδικότερα, ενημερωθήκαμε ότι από 07/01/2022 το φαγητό θα σταματήσει να μαγειρεύεται στο εστιατόριο της Δόμπολης καθώς θα έρχεται συσκευασμένο από το πανεπιστήμιο, ενώ οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας ( μηνιαίες συμβάσεις). Όσοι από τους εργαζόμενους "επιλέξουν" να δουλέψουν στο εστιατόριο του πανεπιστημίου θα αντιμετωπίσουν σκληρότερες συνθήκες εργασίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα απολυθούν. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι το νομικό παραθυράκι της έλλειψης άδειας λειτουργίας της λέσχης Δόμπολης, που προβάλλεται ως δικαιολογία, ώστε να μην μαγειρεύεται το φαγητό στο χώρο μας. Κύριος σκοπός τους, η κερδοφορία ιδιωτών-εργολάβων εις βάρος και των εστιακών φοιτητών.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη και δεν λαμβάνει χώρα μόνο στα Ιωάννινα. Το ελληνικό κράτος ανέκαθεν προωθούσε το συμφέρον του ιδιωτικού κεφαλαίου σε βάρος των φοιτητών και των εργατών. Η μακροχρόνια αυτή πολιτική επισφραγίζεται με τα νομοσχέδια Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη ( διαγραφή φοιτητών, κατάργηση ασύλου, υποχρηματοδότηση κλπ) και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη (καταστρατήγηση 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, εργασιακή ανασφάλεια κλπ.)

Με γνώμονα τα παραπάνω, ο σύλλογος μας αντιτίθεται στην κερδοφορία των ιδιωτών εις βάρος μας και στην εργασιακή αυθαιρεσία εις βάρος των εργαζομένων. Γι'αυτό το λόγο η γενική συνέλευση Σ.Ο.Φ.Ε.Ι. στις 29/11/2021 προχώρησε στην απόφαση κατάληψης της πρυτανείας.

ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ:

  • ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ
  • ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗς ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΊΟΥ ΜΑΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΛΟΥΜΕ:

- Τους συνοικοτρόφους/-ισσες/α μας να συμμετέχουν ενεργά στο σύλλογο & τις αποφάσεις του. 

  • Τα εξωεστιακά φοιτητ@ και τους φοιτητικούς συλλόγους να ταχθούν στο πλευρό μας. 

- Τους εργαζόμενους να στηρίξουν τους απολυμένους συναδέλφους τους.

  • Τους οικότροφους από τις άλλες εστίες πανελλαδικά που υπάγονται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ να συσπειρωθούν μαζί μας.

ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΏΝ ΕΣΤΙΩΝ ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​