sedoni left all cities
sedoni right all cities

Φοιτητική στέγη: Αυξήσεις έως 53,1% στις τιμές των ενοικίων [Πίνακες]

Κύριο Φοιτητική στέγη: Αυξήσεις έως 53,1% στις τιμές των ενοικίων [Πίνακες]

Γενναίες επιχορηγήσεις για τη στέγαση νέων (φοιτητές, νέα ζευγάρια, άνεργοι κ.λπ.) εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την ώρα που οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε διάστημα πέντε ετών, καθώς η προσφορά την ίδια περίοδο έχει μειωθεί σε διψήφιο ποσοστό λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Για 50.000 φοιτητές, η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 83 ευρώ το μήνα στα 125 (από 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως), ενώ με προϋποθέσεις (σ.σ.: συγκατοίκηση) μπορεί να φθάσει έως και τα 167 ευρώ μηνιαίως (2.000 ευρώ).

Επιπλέον ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Αυξήσεις έως 20% συγκριτικά με πέρσι

Πόσο όμως ενοικιάζονται γκαρσονιέρες και δυάρια στις πόλεις με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων;

Με βάση τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα για την αγορά φοιτητικών κατοικιών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis, το επίπεδο  της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 14,4%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις συγκριτικά με πέρσι εντοπίζονται στην Πάτρα (+20,07%) ενώ οι μικρότερες στην Κομοτηνή (+9,18%).

Έχουν ξεφύγει οι τιμές στην Αθήνα

Η Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη) αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές και ο Βόλος (κέντρο) την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 44,4% με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 53,10%.

Σπίτια μισού αιώνα

Από πλευράς ηλικιών, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 51 έτη.

Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης (κέντρο) με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή (κέντρο) με 21 έτη.

Από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα, Ροτόντα, Αγίου Δημητρίου)  και τον Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 50 τ.μ. Ακολουθεί η Αθήνα με 49 τ.μ., το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ.

Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφτηκαν στην Πάτρα (κέντρο) με 40 τ.μ.

Μειωμένη προσφορά

Ο λόγος της εκτίναξης των τιμών στα ενοίκια των σπιτιών που επιλέγονται από τους φοιτητές είναι η μείωση της προσφοράς.

Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μάλιστα η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να σημειώσει περεταίρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού, επισημαίνεται στην έρευνα.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται ραγδαία μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν παρά το γεγονός ότι επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες.

Νέα «προϊόντα»

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα «φοιτητικών εστιών», καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Η διατήρηση της ανόδου των μισθωτικών αξιών των φοιτητικών διαμερισμάτων λόγω περιορισμένης προσφοράς αποτελεί από μόνη της μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία θα απασχολεί όλο και περισσότερο εγχώριες ΑΕΕΑΠ και επενδυτές τα αμέσως επόμενα χρόνια, αναφέρεται από τους αναλυτές της Geoaxis.

Καθώς οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα Πανεπιστήμια και να μειωθεί στην επαρχία.

Ο ρόλος της Covid-19

Να σημειωθεί ότι τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο οι πλέον ανθεκτικές κατηγορίες ακινήτων έναντι της μείωσης αξιών λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​