sedoni left all cities
sedoni right all cities

Σύστημα που Παίζει Πολύ Δυνατά Μουσική Χωρίς να Σπάει τα Νεύρα των Γειτόνων

Ο Άνθρωπος που Έφτιαξε ένα Σύστημα για να Παίζει Πολύ Δυνατά Μουσική Χωρίς να Σπάει τα Νεύρα των Γειτόνων του

Ο Xergio Córdoba είναι ένας μηχανικός από την Ισπανία ο οποίος έχει πατεντάρει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί την ψυχοακουστική για να δώσει την δυνατότητα σε συναυλιακούς χώρους και κλαμπ να δυναμώσουν τον ήχο τους, χωρίς να ξεφεύγουν στα ντεσιμπέλ. Η εφεύρεσή του ονομάζεται Masn´live© και είναι ουσιαστικά ένας επεξεργαστής που εισάγεται σε οποιοδήποτε ηχοσύστημα και σας επιτρέπει να απολαύσετε την μουσική στην κανονική της ποιότητα, χωρίς να παραβιάζει κάποιον νόμο που σχετίζεται με την ένταση της μουσικής.

Ουσιαστικά μπορείτε να δυναμώσετε τον ήχο στο τέρμα, χωρίς να το παρατηρούν και να γκρινιάζουν οι προβληματικοί σας γείτονες και οι γύρω επιχειρήσεις. Είναι αυτή λοιπόν η απόλυτη λύση για οποιοδήποτε πάρτι; Καθίσαμε με τον Xergio και τον ρωτήσαμε.

Πώς έφτιαξες αυτόν τον επεξεργαστή;
Xergio Córdoba: Η ιδέα μου ήρθε πριν από μερικά χρόνια, όταν μιλούσα σε έναν πελάτη μου που είχε ένα κλαμπ. Είναι αρκετά δύσκολο για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις να μένουν εντός των ορίων των νόμων που σχετίζονται με τα ντεσιμπέλ και την ένταση. Οι κανονισμοί ακουστικών εκπομπών απαιτούν χαμηλότερα επίπεδα ακουστικής πίεσης, πράγμα που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ποιότητας ήχου. Ο κακός ήχος μπορεί άνετα να χαλάσει την φήμη μιας επιχείρησης.

Πιστεύεις πως αυτοί οι κανονισμοί βοηθούν στην μείωση και στον περιορισμό άσκοπα υψηλών και πιθανόν επιζήμιων επιπέδων ακουστικών εκπομπών;
Κοίτα, στον χώρο του κλάμπινγκ παλαιότερα, ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, οπότε προφανώς και οι νομοθέτες έπραξαν σωστά με την θέσπιση αυτών των κανονισμών. Αυτό όμως βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και ιδιοκτήτες των κλαμπ τις ευθύνες τους. Πρέπει και αυτοί να κάνουν το σωστό και να βρίσκουν κτίρια τα οποία τόσο σε επίπεδο δομής όσο και σε επίπεδο του άμεσου περιβάλλοντός τους, μπορούν να μετατραπούν σε κλαμπ.

Ποια ήταν λοιπόν τα πρώτα βήματα που έπρεπε να κάνεις για να χτίσεις αυτό το εργαλείο;
Ο έλεγχος του εξοπλισμού και όλων εκείνων των διορθώσεων και λύσεων μετά από άπειρες ώρες αϋπνίας. Το μυαλό μου λειτουργεί πολύ καλύτερα εκείνες τις ώρες. Βασικά, το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος το συνέλαβα και το ανέπτυξα κατά την διάρκεια εκείνης της άυπνης περιόδου, με ένα μικρό κασετοφωνάκι για να καταγράφω όλες αυτές τις τρελές ιδέες. Δεν ήταν όμως εύκολο.

Πάνω που νομίζεις ότι το έχεις φτιάξει και ότι είναι έτοιμο, πρέπει να αρχίσεις να το πατεντάρεις και -μαζί με τους developers- να αρχίσεις να καταγράφεις κάθε λεπτομέρειά του, με έναν τρόπο που να μπορούν να τον κατανοήσουν όλοι. Υπάρχει μια μόνιμη ανησυχία, ότι θα έρθει από το πουθενά μια άλλη εταιρία και θα πει πως έχει κάνει στο παρελθόν αυτό που κάνεις εσύ τώρα. Υπάρχουν πολλά πατενταρισμένα πράγματα εκεί έξω που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ. Η αλήθεια είναι πως υπήρχε μια άλλη εταιρία εκεί έξω που είχε καταπιαστεί με τον ίδιο τεχνολογικό χώρο. Προσπάθησαν να μας μπλοκάρουν, αλλά για καλή μας τύχη δεν τα κατάφεραν.

 

Μπορείς να μας εξηγήσεις με απλούς όρους πώς λειτουργεί το σύστημα;
Είναι αρκετά δύσκολο να απλοποιήσεις την διαδικασία, αλλά ουσιαστικά έχει να κάνει τόσο με το ίδιο το ηχητικό κύμα, όσο και με το πώς το αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος. Μιλάμε καθαρά σε επίπεδο ψυχοακουστικής.

Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, είναι όπως όταν ακούς ένα mp3 από τα ακουστικά σου και υπάρχει ένα τύμπανο ή ένα μπάσο, αλλά τα ακουστικά είναι πολύ μικρά για να αναπαράγουν τον ήχο όπως πρέπει. Αυτό ουσιαστικά γίνεται μέσω του evolutionary compensation. Είναι κάτι που χρησιμοποιούμε στο mastering και το έχουμε εφαρμόσει στο σύστημά μας, ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

Το σύστημά προστατεύει από τον υπερβολικό ήχο και την πιθανή ζημία στο αυτί του ακροατή;
Η ζημιά που αναφέρεις βασίζεται στα ντεσιμπέλ και στον χρόνο που τα αυτιά σου δέχονται αυτά τα επίπεδα ήχου. Δυστυχώς, το σύστημά μας δεν σε προστατεύει από αυτό, όμως βοηθάει τον εγκέφαλό σου να αντιλαμβάνεται την μουσική ως δυνατότερη ηχητικά από ότι είναι στην πραγματικότητα και έτσι μειώνει τις πιθανότητες να εκτεθείς σε επιζήμιες συχνότητες.

 

Σε ποιο σημείο καταλάβατε ότι είχατε πετύχει τον στόχο σας;
Ξέραμε ότι τα είχαμε καταφέρει όταν είδαμε πως μπορούσαμε να «πιάσουμε» χαμηλές συχνότητες οι οποίες ακούγονταν πιο δυνατές από όσο ήταν στην πραγματικότητα. Καταφέραμε και διπλασιάσαμε την ένταση, διατηρώντας όμως τα ίδια ντεσιμπέλ, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ήχου.

Που αλλού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύστημα; Ίσως σε κάποιο σπιτικό πάρτι;
Το έχουμε τεστάρει σε ένα σπιτικό πάρτι στην Βαρκελώνη. Πάνω από όλα όμως, το σύστημα έχει ως στόχο καλλιτέχνες που επιζητούν να εκπέμψουν το μουσικό τους μήνυμα με την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Είναι περίπου το ίδιο με το audio mastering, μόνο που γίνεται μέσα σε ένα συναυλιακό χώρο ή κλαμπ και όχι σε στούντιο. Ουσιαστικά κάνει τα πάντα να ακούγονται καλύτερα, με μεγαλύτερη ποιότητα και πολύ περισσότερη λεπτομέρεια. Το έχουμε δοκιμάσει σε διάφορα μέρη, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το έχουμε δοκιμάσει με μπλουζ, ποπ, σάλσα, ροκ, όλα τα είδη της μουσικής.

Ποιοι καλλιτέχνες το έχουν δοκιμάσει;
O Laurent Garnier το δοκίμασε στο La Riviera. Το δοκιμάσαμε στο Sonar με καλλιτέχνες όπως η Ellen Allien, o Steve Lawler, o Joris Voorn και η Miss Kittin. Ο Jamie Jones το χρησιμοποίησε στο Teatro Arteria στην Βαρκελώνη. O Lee Foss στο Egg Club του Λονδίνου, στο Pendulum στην Μαδρίτη, αρκετές φορές στο Fabrik και στο Atlantida στην Βαρκελώνη, ενώ το έχουν χρησιμοποιήσει και ο Oscar Mulero και ο Christian Wunsch στο Reverse.

Ακούγεται ως κάτι που είναι ιδανικό για rave party σε ανοιχτούς χώρους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανοιχτούς χώρους;
Ασφαλώς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε υπάρχει ένα καλό ηχοσύστημα. Έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους. Το χρησιμοποιήσαμε σε διάφορες σημεία και μέρη κατά την διάρκεια του Sonar Festival. Θα προσπαθήσουμε να το λειτουργήσουμε και σε άλλα γνωστά φεστιβάλ κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο βήμα; Μια προσπάθεια να γίνει το σύστημα αυτό κάτι που μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά;
Ναι. Και αυτό είναι και το πιο δύσκολο βήμα. Πρέπει να δημιουργήσεις κάτι καινούργιο, αλλά όχι και τόσο καινούργιο ώστε ο κόσμος να μην το καταλαβαίνει. Τα πάντα έχουν να κάνουν με το αν μπορούμε να «κωδικοποιήσουμε» την εμπειρία της μουσικής με έναν τρόπο που το μυαλό θα μπορεί να «αποκωδικοποιήσει». Σίγουρα είναι δύσκολο να κάνει αυτό το επόμενο βήμα. Το τελικό βήμα.

 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​