sedoni left all cities
sedoni right all cities

Η Google δε θα απαντάει πλέον σε ανόητες ερωτήσεις

Κύριο Η Google δε θα απαντάει πλέον σε ανόητες ερωτήσεις
Η Google ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να απαντάει σε ανόητες ερωτήσεις.

Όλοι χρησιμοποιούμε τη μηχανή αναζήτησης της Google για να λύσουμε ακόμα και την πιο χαζή απορία μας. Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει διάφορες αναζητήσεις στην πλατφόρμα αυτή χωρίς λόγο. Τώρα, όμως, όλα θα αλλάξουν!

Η Google ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να απαντά σε ανόητες ερωτήσεις, καθώς επιδιώκει να βελτιώσει την υπηρεσία «επιλεγμένων αποσπασμάτων» της μηχανής αναζήτησής της.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Όπως σημειώνει ο Guardian, με την κίνηση αυτή η Google θέλει οι χρήστες να βλέπουν λιγότερες απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: «Πότε ο Σνούπι δολοφόνησε τον Αβραάμ Λίνκολν;» στις οποίες η υπηρεσία θα απαντούσε κάποτε με ελαφρότητα: το «1865» -δίνοντας τη σωστή ημερομηνία, αλλά λάθος δολοφόνο.

Ο επικεφαλής αναζήτησης της εταιρείας, Pandu Nayak, σε μια ανάρτησή του που ανακοινώνει τις αλλαγές, δηλώνει:

«Αυτός σαφώς δεν είναι ο πιο χρήσιμος τρόπος για να εμφανιστεί αυτό το αποτέλεσμα.

Έχουμε εκπαιδεύσει τα συστήματά μας ώστε να βελτιώνονται στον εντοπισμό αυτού του είδους ψευδών υποθέσεων, οι οποίες δεν είναι πολύ συνηθισμένες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είναι χρήσιμο να εμφανίζουμε ένα επιλεγμένο απόσπασμα. Με αυτήν την ενημέρωση, μειώσαμε την ενεργοποίηση των επιλεγμένων αποσπασμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις κατά 40%» 

Τα αποσπάσματα, που αρκετές φορές βλέπουμε να εμφανίζονται ως μια επιλεγμένη απάντηση σε άμεσες ερωτήσεις που γίνονται από την αναζήτηση της Google, αποτελούν εδώ και καιρό μία από τις βασικές στρατηγικές AI της εταιρείας. Η ίδια τεχνολογία τροφοδοτεί τα έξυπνα μικρόφωνα και τους φωνητικούς βοηθούς της και επιτρέπει στη μηχανή αναζήτησης να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα χωρίς οι επισκέπτες να κάνουν κλικ σε άλλους ιστότοπους, ενώ δίνει τη δυνατότητα να μπεις και στον ιστότοπο για περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ωστόσο, τα αποσπάσματα αυτά, που κάποιες φορές δημιουργούνται αυτόματα από το περιεχόμενο των ιστότοπων αποτελούσε επίσης ένα αγκάθι για την Google εδώ και αρκετό καιρό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, το 2017, η εταιρεία κατηγορήθηκε για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» μετά από ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα για το ερώτημα: «Σχεδιάζει ο Ομπάμα πραξικόπημα;», στο οποίο ο φωνητικός βοηθός της εταιρείας απαντούσε στους χρήστες: «Ο Ομπάμα μπορεί όντως να σχεδιάζει ένα κομμουνιστικό πραξικόπημα στο τέλος της θητείας του το 2016» με πληροφορίες που εντόπισε σε ιστότοπο συνωμοσιολόγων.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη βασική αιτία τέτοιων λαθών, η Google δημοσιεύει επίσης νέες προειδοποιήσεις για περιπτώσεις που μια αναζήτηση βρίσκει «κενό δεδομένων» -δηλαδή μια ερώτηση όπου μια καλή απάντηση μπορεί απλώς να μην υπάρχει. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλά καλά αποτελέσματα για αυτήν την αναζήτηση» είναι η απάντηση που λαμβάνουν οι χρήστες για αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Nayak υποστηρίζει:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες χρήσιμες πληροφορίες ή ότι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι χαμηλής ποιότητας. Αυτές οι ειδοποιήσεις παρέχουν ένα πλαίσιο σχετικά με το σύνολο των αποτελεσμάτων που εμφανίζονται και μπορείτε πάντα να βλέπετε τα αποτελέσματα για το ερώτημά σας, παρά την επισήμανση αυτή»

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​