sedoni left all cities
sedoni right all cities

Η επιστήμη που θα μας απασχολήσει στο μέλλον

Κύριο Η επιστήμη που θα μας απασχολήσει στο μέλλον
Το Γερμανικό Ίδρυμα Falling Walls επιλέγει και φέτος τα κορυφαία επιστημονικά έργα για το 2022 που διαμορφώνουν το μέλλον της επιστήμης και της κοινωνίας.

Περισσότερα από 12 χρόνια το Falling Walls conference, η οποία είναι μια εμβληματική δράση που διοργανώνεται στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της επετείου της ιστορικής πτώσης του Τείχους, θέτει το ίδιο ερώτημα: «Ποιά θα είναι τα επόμενα τείχη που θα πέσουν στον χώρο της επιστήμης και της κοινωνίας;» και συγκεντρώνει μερικούς από τους καλύτερους ερευνητές του κόσμου για να συζητήσουν και να γιορτάσουν τις τελευταίες παγκόσμιες ανακαλύψεις στην επιστήμη που συμβάλλουν στην  αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις μας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου και σε δέκα κατηγορίες [(Επιστήμες της ζωής (Life Sciences), Φυσικές Επιστήμες (Physical Sciences),Μηχανική και Τεχνολογία (Engineering and Technology), Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Social Sciences & Humanities), Τέχνη και Επιστήμη (Art & Science), Μελλοντική μάθηση (Future Learning), Μάνατζμεντ  Επιστήμης και Καινοτομίας (Science & Innovation Management), Αναδυόμενα ταλέντα (Emerging Talents),Science Start-Ups και Δέσμευση στην Επιστήμη (Science engagement)] κάθε χρόνο τιμώνται εξαιρετικά ερευνητικά έργα ως Falling Walls Science Breakthroughs of the Year. Αυτές οι ανακαλύψεις αντιπροσωπεύουν σημαντικές προόδους, πρωτοποριακές εξελίξεις, καινοτόμες ιδέες και επιτεύγματα που αίρουν τα εμπόδια στην πρόοδο στους αντίστοιχους τομείς των υποψηφίων ερευνητών.

Για το 2022 υποβλήθηκαν περισσότερες από 1000 υποψηφιότητες από 105 χώρες, για τις Επιστημονικές Ανακαλύψεις της Χρονιάς και το Ίδρυμα Falling Walls ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύντομη λίστα τους. Οι κριτικές επιτροπές επέλεξαν ερευνητικά έργα από τα Charité, Imperial College London, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Πανεπιστήμιο Yale, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Central Saint Martins και από άλλους ερευνητικούς φορείς.

«Η κριτική επιτροπή του Falling Walls συνεχίζει να αναζητά λύσεις από την επιστήμη που θα υπηρετήσουν την ανθρωπότητα. Πολλές από τις φετινές συνεισφορές αντιμετωπίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης βιωσιμότητας, ξεκινώντας  από την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και φτάνοντας στις λύσεις αποθήκευσης cloud και στην ανακύκλωση. Η έκκληση για μεγαλύτερη διεπιστημονικότητα είναι επίσης εμφανής και εκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα των επιστημών, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, αναδεικνύοντας τις επιστήμες ως παράγοντες αλλαγής», επισημαίνει η Helga Nowotny, Πρόεδρος του συνόλου των κριτικών επιτροπών και επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Falling Walls Foundation

Ενδεικτικά, τα έργα που επιλέχθηκαν στην κατηγορία Life Sciences περιλαμβάνουν πρωτοποριακή έρευνα στη βιολογία των κυττάρων, για τη θεραπεία του καρκίνου και της κυστικής ίνωσης, για τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και για κυτταροθεραπεία κοραλλιών. Η απεικόνιση του διαστήματος και του ατόμου, η βαθιά απανθρακοποίηση, οι κβαντικές τεχνολογίες που βασίζονται στον άνθρακα και η πρωτοποριακή ανακάλυψη στη φασματοσκοπία πρωτοπορούν στις Φυσικές Επιστήμες.

 Οι υποψήφιοι για βραβείο στον τομέα της Μηχανικής και της Τεχνολογίας παρουσίασαν έργα σχετικά με την «πράσινη» ενέργεια, την υποβάθμιση του πλαστικού, τη διάγνωση με φορητές συσκευές και την ανακύκλωση CO2 για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.

Μεταξύ των ερευνητικών θεμάτων στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες περιλαμβάνονται η κοινωνική ήττα και η καταπίεση, η μεταπολίτευση στη σύγχρονη περιβαλλοντική ιστορία, η προσφυγική κρίση και η διστακτικότητα των πληθυσμών απέναντι στα εμβόλια.

 Η διχοτόμηση του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου διαπέρασε την έρευνα στην Τέχνη και την Επιστήμη με θέματα που κυμαίνονται από clouds δεδομένων που βασίζονται σε φυτά και από ηλεκτρονικά υφάσματα έως φουτουριστική φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική, ενώ τα έργα της λίστας στο Future Learning επικεντρώθηκαν στην προσβασιμότητα των προγραμμάτων SEL (κοινωνική συναισθηματική μάθηση) και στην εκπαίδευση και ψυχική υγεία των μαθητών με υποεκπροσώπηση και με σωματικά προβλήματα.

 Στη Διαχείριση Επιστήμης και Καινοτομίας, τα έργα που υποβλήθηκαν περιελάμβαναν λύσεις ανοιχτού κώδικα για τη μεταμόρφωση της R&D βιομηχανίας και ιδέες που βελτιώνουν και επιταχύνουν τη μεταφορά γνώσης σε επιστημονικούς και άλλους κλάδους.

Τα βραβεία των επιστημονικών ανακαλύψεων της χρονιάς 2022 θα ανακοινωθούν επισήμως την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου και οι βραβευθέντες θα παρουσιάσουν την πρωτοποριακή έρευνά τους στη διεθνή σκηνή κατά τη διάρκεια του Falling Walls Science Summit στο Βερολίνο στις 9 Νοεμβρίου.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​