sedoni left all cities
sedoni right all cities

Με αυτούς τους 6 τρόπους οι ευφυείς άνθρωποι αποφεύγουν τις λάθος αποφάσεις, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Κύριο Με αυτούς τους 6 τρόπους οι ευφυείς άνθρωποι αποφεύγουν τις λάθος αποφάσεις, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Η χειρότερη απόφαση είναι η μη απόφαση.

Κάθε μέρα και στιγμή, συνειδητά ή ασυνείδητα, για θέματα μικρά ή μεγάλα καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις.

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων για ορισμένους ανθρώπους αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκη, χρονοβόρα και αναποτελεσματική. 

Ο φόβος της αποτυχίας είναι ένας παράγοντας που μάς κάνει αναποφάσιστους τις περισσότερες φορές. Η ευθύνη της επιλογής μας βαραίνει.  

Το παράξενο είναι ότι, συχνά, ενώ ξέρουμε τι θέλουμε και το αποφασίζουμε μέσα μας, αντιμετωπίζουμε τεράστια δυσκολία να εξωτερικεύσουμε και να κάνουμε πράξη την απόφασή μας. 

Το δεδομένο είναι ένα: η αναποφασιστικότητα οδηγεί στην απραξία

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν παίρνουν εύκολες αποφάσεις, αλλά σκέφτονται κάθε ενδεχόμενο πριν πουν το «ναι». Αυτή η προνοητικότητα τους ξεχωρίζει από το πλήθος. Κάθε κίνηση τους ακολουθείται από μια σωστή σκέψη, με αποτέλεσμα όταν κάνουν λάθη να μαθαίνουν από αυτά.

Οι έξυπνοι άνθρωποι πάντα θα βρουν μια λύση που θα προσπεράσει το εμπόδιο, με αποτέλεσμα να είναι αισιόδοξοι και όχι αρνητικοί. 

Ας δούμε τους τρόπους με τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν τις παγίδες και δεν παίρνουν λάθος αποφάσεις:

1. Λειτουργούν με την λογική και λιγότερο με το συναίσθημα

Οι έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν πως ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουν μια δυσκολία, είναι το να σταθούν απέναντι της, να την κατανοήσουν και να κάνουν οι ίδιοι ό,τι χρειάζεται προκειμένου να την ξεπεράσουν. Σκέφτονται με την λογική και δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους να τους επηρεάσουν. Δεν παίρνουν ποτέ μια απόφαση όταν είναι θυμωμένοι ή αγχωμένοι. 

2. Δεν κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα 

Στη σύγχρονη ζωή, το multitasking είναι αναπόφευκτο. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας μάς κρατούν διαρκώς σε εγρήγορση και πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε πράγματα παράλληλα ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Ωστόσο, το multitasking μπορεί να προκαλέσει εξουθένωση σε σώμα και πνεύμα, αν δεν βάζουμε όρια σε αυτό. Και σίγουρα δεν μας αφήνει να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Η παραγωγικότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν αφοσιωνόμαστε στην εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας κάθε φορά.

3. Δεν ακούνε τους γύρω τους και εστιάζουν στον εαυτό τους

Πολλές φορές όταν θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση ζητάμε την γνώμη των φίλων μας. Οι έξυπνοι άνθρωποι αυτό δεν το κάνουν ποτέ. Ξέρουν τα θέλω τους και αποφασίζουν μόνοι τους. Δεν επηρεάζονται από την γνώμη των γύρω τους. 

4. Διατηρούν τις δυνάμεις τους για τις παραγωγικές δραστηριότητες

Κάθε λεπτό που ξοδεύουμε μεμψιμοιρώντας για κάποια λάθος απόφαση ή αποτυχία μας είναι 60 δευτερόλεπτα που ξοδεύουμε, καθυστερώντας την λύση που θα πρέπει οι ίδιοι να δώσουμε στο όποιο πρόβλημα υπάρχει. Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν χαραμίζουν τον πολύτιμο χρόνο τους. Βάζουν όλη την ενέργειά τους σε παραγωγικές δραστηριότητες και παίρνουν αποφάσεις όταν νιώθουν ήρεμοι, ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια. 

5. Είναι δημιουργικοί και προσαρμοστικοί

Οσο πιο προσαρμοστικός είναι κάποιος και όσο περισσότερο δημιουργικά χρησιμοποιεί τα δεδομένα και το περιβάλλον του, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει. Μόνο έτσι παίρνει σωστές αποφάσεις. 

6. Βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο

Οι έξυπνοι άνθρωποι διατηρούν μια αισιόδοξη ματιά στα πράγματα με αποτέλεσμα να έλκουν περισσότερο θετικά πράγματα στη ζωή τους. 

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​