sedoni left all cities
sedoni right all cities

10 συχνά λάθη που κάνεις στο διάβασμα της εξεταστικής και πώς να τα διορθώσεις!

Κύριο 10 συχνά λάθη που κάνεις στο διάβασμα της εξεταστικής και πώς να τα διορθώσεις!

Εν όψει εξεταστικής πείθεις κακήν κακώς τον εαυτό σου να στρωθεί μπας και δεις στον ήλιο μοίρα και περάσεις κανένα μάθημα. Έχεις ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες τη μελέτη και παρόλο που έχεις διαβάσει 5 φορές αυτή την αναθεματισμένη παράγραφο, νιώθεις να μην κατάλαβες λέξη απ’ όσα λέει.

 

Τι έπαθες; Έχασες ξαφνικά την ικανότητά σου να κατανοείς πράγματα; Λες να ξεσυνήθισε ο εγκέφαλος από τις τόσες μέρες απουσίας από το σπορ; Όχι φίλ@ μου. Απλά κάνεις λάθη στο διάβασμά σου, με αποτέλεσμα να μη μαθαίνεις τίποτα στην ουσία και να πηγαίνουν οι ώρες και ο κόπος σου χαμένα!

Μην αγχώ όμως, γιατί εμείς εδώ εντοπίσαμε τα λάθη που κάνεις τόσο καιρό και σου φέρνουμε την πιο αποτελεσματική λύση. Για τσέκαρε παρακάτω:

#1 Διαβάζεις non-stop

Περνάς πολλές ώρες πάνω από τα βιβλία σου χωρίς να κουνηθείς καθόλου από την καρέκλα σου ή να κάνεις ένα διάλειμμα, με αποτέλεσμα να κουράζεσαι γρήγορα και να νιώθεις ότι έχεις καεί για να συνεχίσεις.

Λύση: Όλα είναι θέμα πλάνου. Ναι, μπορείς να διαβάζεις για αρκετές ώρες, έχοντας όμως συμπεριλάβει στο πρόγραμμά σου συχνά διαλείμματα και παύσεις που θα βοηθήσουν το μυαλό σου να ξελαμπικάρει και θα σε κάνουν πιο αποδοτικ@. Δοκίμασε την τεχνική Pomodoro για να εντάξεις τα διαλείμματα στα study sessions σου χωρίς να ξεφεύγεις από το αρχικό πλάνο.

#2 Υπογραμμίζεις τα πάντα

Από τα πιο μεγάλα struggles κατά το διάβασμα είναι όταν πρέπει να υπογραμμίσεις τα σημαντικά ενός κειμένου και εν τέλει το υπογραμμίζεις ολόκληρο. Αδυνατείς να ξεχωρίσεις το κύριο κομμάτι από το σχόλιο και καταλήγεις με μια κατακίτρινη σελίδα.

Λύση: Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να γράψεις σε ένα τετράδιο, κάθε φορά που τελειώνεις μία παράγραφο ή ένα κεφάλαιο, την περίληψή του. Συγκέντρωσε όσα θυμάσαι από αυτά που μόλις διάβασες, ενώ μπορείς ακόμα να σημειώσεις ερωτήσεις και σχόλια. Μοιάζει χρονοβόρο εκ πρώτης όψεως, αλλά άπαξ και το γράψεις μία φορά είναι σαν να το διάβασες 5! Τα αποστηθίζεις και τα κατανοείς πιο εύκολα.

#3 Κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Διαβάζεις και παράλληλα βλέπεις Netflix, έχεις βάλει τραγούδια που δε σε βοηθούν να συγκεντρωθείς, στέλνεις μηνύματα σε πέντε διαφορετικές συνομιλίες και γενικά κάνεις τα πάντα εκτός από το ζητούμενο.

Λύση: Σε αυτή την περίπτωση, το multitasking δεν είναι αποδοτικό. Μπορείς να φτιάξεις ένα πρόγραμμα παρόμοιο με του #1, όπου θα συμπεριλάβεις ώρες για πέταμα και χάζεμα, για να μην μπαίνεις στον πειρασμό να το κάνεις ενώ διαβάζεις. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εφαρμογές π.χ. Forest, που σε αποτρέπουν από το να πιάνεις το κινητό σου κάθε τρεις και λίγο, ενώ σου κάνουν και σίγαση τις ειδοποιήσεις για να μην σου αποσπούν την προσοχή.

#4 Διαβάζεις solo

Διαβάζεις πάντα απομονωμέν@ και χωμέν@ στο δωμάτιό σου, ενώ δε ζητάς ποτέ βοήθεια για τίποτα!

Λύση: Μία καλή λύση για εσένα που χρειάζεσαι pep talk και στήριξη από άλλους, είναι να μαζευτείς με τους συμφοιτητές σου και να φτιάξετε ένα μικρό study group. Σημαντικό συστατικό επιτυχίας, να συμφωνήσετε από την αρχή ότι όντως θα διαβάσετε! Έτσι θα έχετε την ευκαιρία και να λύσετε τυχόν απορίες, αλλά και να μοιραστείτε σημειώσεις και γνώσεις μεταξύ σας. Αρκεί να ξέρεις ότι μπορείς να το κάνεις. Αν είναι να ξεκινήσετε το κουτσομπολιό, τότε αυτή η μέθοδος δεν είναι για σένα. Απλά συνέχισε να διαβάζεις τα υπόλοιπα τιπς που σου έχουμε!

#5 Κάνεις επανάληψη με χρονολογική σειρά

Μοιάζει σωστό να κάνεις επανάληψη ξεκινώντας από το πρώτο κεφάλαιο, αλλά είναι όντως; Κατά πάσα πιθανότητα, ακολουθώντας αυτή τη σειρά, όταν θα φτάσεις στα δύσκολα σημεία του μαθήματος, τότε θα δε θα έχεις πολύ χρόνο για να τα κατανοήσεις ουσιαστικά, ενώ θα είσαι ήδη κουρασμέν@ από τα προηγούμενα κεφάλαια.

Λύση: Όταν ξεκινάς διάβασμα είσαι ακόμα φρέσκ@, έχεις ενέργεια και το μυαλό σου συγκρατεί πιο εύκολα πράγματα. Είναι προτιμότερο λοιπόν να αρχίσεις με τα κομμάτια της ύλης που έχουν προτεραιότητα και θεωρούνται σημαντικά για τις εξετάσεις, παρά να το πας με χρονολογική σειρά. Φτιάξε λοιπόν ένα πλάνο με το τι θα ξεκινήσεις και πώς θα συνεχίσεις (πηγαίνοντας από τα πιο δύσκολα στα πιο εύκολα) και δες το διάβασμά σου να πιάνει άλλα level αποδοτικότητας!

#6 Μαθαίνεις τα πάντα παπαγαλία και δεν κατανοείς!

Κάνεις απλή αποστήθιση, χωρίς να έχεις καταλάβει το νόημα και την εξήγηση αυτών που διαβάζεις!

Λύση: Χρησιμοποίησε μεθόδους που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις το νόημα του κειμένου. Εάν χρειάζεται να αφιερώσεις παραπάνω χρόνο για να συγκεντρωθείς, μη διστάσεις και κυρίως μην αγχωθείς. Επίμεινε μέχρι να το καταλάβεις. Μπορείς ακόμα και να το ξαναγράψεις με δικά σου λόγια σαν να πρόκειται να το εξηγήσεις σε έναν νέο φοιτητή. Έτσι θα καταφέρεις να το κατανοήσεις και να το θυμάσαι καλύτερα!

#7 Δε διαβάζεις με τη λογική της εξέτασης

Μελετάς, χωρίς να ξέρεις ή να έχεις στο νου σου τον τρόπο που θα εξεταστούν οι γνώσεις σου!

Λύση: Προτού ξεκινήσεις την επανάληψή σου, δεν τσεκάρεις λίγο ποια θα είναι η μορφή της εξέτασης; Γιατί υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο διαγώνισμα επιλογής και στο διαγώνισμα ανάπτυξης ας πούμε. Μη χάνεις χρόνο εστιάζοντας σε ένα κεφάλαιο που εν τέλει δε θέλει τόση λεπτομέρεια, ή το αντίθετο. Γνωρίζοντας τον τρόπο εξέτασης, θα έχεις και την ευκαιρία να προετοιμαστείς σωστότερα για αυτό που θα αντιμετωπίσεις.

#8 Θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους

Αφήνεις τα πάντα για τελευταία στιγμή και αρχίζεις να πελαγώνεις και μόνο στη σκέψη τού τι έχεις μπροστά σου. Θέλεις να βγάλεις μεγάλο όγκο ύλης, σε μικρό χρονικό διάστημα!

Λύση: Γενικότερα, προσπάθησε να δουλέψεις με τα δεδομένα που έχεις. Έχεις λίγο χρόνο; Διάβασε τα σημαντικά. Θες να γράψεις καλά; Κάνε ποιοτικό διάβασμα, με πρόγραμμα. Μην πανικοβάλλεσαι και πελαγώνεις. Με σωστή διαχείριση όλα γίνονται. Αρκεί να ξέρεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις στην κατάσταση που βρίσκεσαι. Γενικότερα… ΧΑΛΑΡΩΣΕ! Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου εάν δεν αριστέψεις. Προσπάθησε να μανατζάρεις το χρόνο σου και μην αφήνεις τα πάντα για τελευταία μέρα.

#9 Κάνεις παθητικό διάβασμα

Διαβάζεις απλά τις γραμμές, ξανά και ξανά, χωρίς να κατανοείς και χωρίς να αλλάζεις τρόπο μελέτης. Και το μόνο που καταφέρνεις, είναι να χάνεις χρόνο μη έχοντας συγκρατήσει τίποτα.

Λύση: Κάνε το διάβασμά σου πιο ενεργητικό. Τι εννοώ; Χρησιμοποίησε τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να έρθεις πιο κοντά με τις γνώσεις που πρέπει να αποκτήσεις. Μην περιορίζεις τον εαυτό σου στο απλό διάβασμα. Μπορείς να φτιάξεις flashcards και να κάνεις μικρά τεστάκια στον εαυτό σου. Αν το αντικείμενό σου έχει οπτικό υλικό στο internet, π.χ. ταινίες, ντοκιμαντέρ ή βιντεάκια, θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο να τα θυμάσαι, ειδικά εάν είσαι οπτικός τύπος. Μπορείς επίσης να βρεις αμέτρητα podcasts να ακούς όταν κουράζεσαι από τη μελέτη, ή όταν είσαι στα μέσα. Ενώ μια ακόμα καλή ιδέα είναι να οργανώσεις με τους φίλους σου ένα debate γνώσεων για το ποιος θυμάται περισσότερα. Έτσι θα κάνετε καλή επανάληψη και θα καταλάβεις τι σημεία πρέπει να προσέξεις περισσότερο.

#10 Διαβάζεις σε μέρος που δε σου προσφέρει συγκέντρωση

Δε γίνεται να συγκεντρωθείς σε ένα μέρος που επικρατεί χάος. Πάνω απ’ όλα χρειάζεσαι ησυχία, οπότε δεν πρόκειται να το κάνεις μέσα στο σπίτι που είναι μαζεμένοι όλοι οι δικοί σου και γκαρίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ!

Λύση: Αν δεν μπορείς να βρεις ένα ήσυχο μέρος μέσα στο σπίτι για να απομονωθείς και να διαβάσεις χωρίς περισπασμούς, προτίμησε να πας στη βιβλιοθήκη της σχολής σου ή σε μία από τις πολλές ωραίες καφετέριες που έχουν σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό. Όταν πας σε ένα ουδέτερο μέρος με στόχο το διάβασμα καταλήγεις όντως να διαβάζεις περισσότερο, γιατί δεν έχεις τι άλλο να κάνεις αλλά και για να αποφύγεις το social awkwardness!

Ελπίζουμε, λοιπόν, να σε βοηθήσαμε έστω και λίγο με τα τιπς μας για ένα αποτελεσματικότερο διάβασμα!

Καλή επιτυχία, ή μάλλον καλά ξεμπερδέματα!

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​