sedoni left all cities
sedoni right all cities

Γιατί όλη αυτή η τρέλα με την K-Pop; – Η βιομηχανία θεάματος από την Κορέα που κατέκτησε ολόκληρο τον πλανήτη

Κύριο Γιατί όλη αυτή η τρέλα με την K-Pop; – Η βιομηχανία θεάματος από την Κορέα που κατέκτησε ολόκληρο τον πλανήτη
Τι είναι η K-pop η οποία έχει συνεπάρει τα τελευταία χρόνια όλο τον πλανήτη

Τα τελευταία χρόνια η K-pop έχει ξεκινήσει και κατακτά τον κόσμο.

Η συνεχώς αναπτυσσόμενη μουσική βιομηχανία της K-pop δείχνει ότι έχει έρθει για να μείνει, με πολλά γκρουπ της να έχουν κατακτήσει κορυφαίες θέσεις των δυτικών charts και να κάνουν παγκόσμιες περιοδείες.

Χαρακτηριστικά γκρουπ της K-pop είναι οι BTS, ATEEZ και οι Black Pink, όλα τους γκρουπς με ταλαντούχους νέους και νέες, οι οποίοι έχουν περάσει σκληρή και επώδυνοι εκπαίδευση προκειμένου να να γίνουν διάσημοι.

Γιατί όλη αυτή η τρέλα με την K-Pop

Χάρη στο διαδίκτυο, το οποίο προσφέρει τη σύνδεση με όλο τον κόσμο, η Νότια Κορέα κατάφερε να διαθέσει την ατελείωτη ποσότητα φρέσκιας τέχνης, ταινιών και άλλων μέσων που κρατούσε καλά κρυμμένη στην κορεατική χερσόνησο.

Η K-pop έχει γίνει ευρέως γνωστή χάρη στο διαδίκτυο, με μία από τις πιο δημοφιλείς τις εμφανίσεις να γίνεται το 2012 με το τραγούδι «Gangham Style». Το κομμάτι με τον κολληματικό ρυθμό και τον κύριο που έμοιαζε με γκρούπι από ταινία με τον Κιάνου Ριβς, αλλά και το χορευτικό που θύμιζε αγελαδάρη του Τέξας έκαναν τότε το κλιπ του τραγουδιού να καταρρίψει το ρεκόρ θεάσεων ως τότε στο YouTube.

Κι ύστερα ήρθαν οι BTS… Ωστόσο τα είδωλα της K-Pop είναι πολλά περισσότερα από αυτό το κομμάτι.

Οι έξυπνες προσεγγίσεις στα μουσικά βίντεο, το τι σημαίνει να είσαι ταλαντούχος και η αγόγγυστη και σκληρή δουλειά κάνουν την K-Pop να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο είδος. Ακολουθούν οι λόγοι που κάνουν την K-pop τόσο μοναδικά δημοφιλή.

1. Κοστούμια και θεωρία χρώματος

Ένα από τα πράγματα που κάνει τόσο καλά η K-Pop είναι η δημιουργική χρήση των κοστουμιών και του χρώματος στα μουσικά βίντεο. Εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν η Βόρεια Αμερική μόλις εκβιομηχανιζόταν, η Ασία είχε ήδη μια ανερχόμενη σκηνή τέχνης και γραφικών.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ασιατική ποπ κουλτούρα γενικά, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών βίντεο, είναι συχνά έντονα εκλεπτυσμένη και καλά μελετημένη. Η χρήση εφέ, το μακιγιάζ, τα ρούχα και όλα τα υπόλοιπα είναι πάντα στην υπηρεσία ενός μεγαλύτερου θέματος και οράματος.

2. Storytelling

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η K-Pop συνεχίζει να συγκεντρώνει οπαδούς είναι η χρήση ισχυρής αφήγησης σε πολλά τραγούδια και μουσικά βίντεο.

3. Προσωπικότητα

Η K-Pop είναι επίσης γνωστή για τις μοναδικές, εξωφρενικές και εντυπωσιακές προσωπικότητές της. Οι αστέρες της K Pop, ή «είδωλα» όπως είναι συνήθως γνωστοί στην Ασία, έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν πραγματικά από το πλήθος και να πηγαίνουν την αυτοέκφραση σε νέο επίπεδο.

4. Μόδα

Ομοίως, οι K pop stars δίνουν ένα εντελώς νέο νόημα στη μόδα. Τα ρούχα και το στυλ τους στην πραγματική ζωή συχνά ξεπερνούν κατά πολύ τα ρούχα και το στυλ των δυτικών σταρ σε ένταση και πρωτοτυπία. Τα είδωλα της K-pop δεν διστάζουν να δοκιμάσουν πιο εξτραβαγκάντ εμφανίσεις, τα αγόρια δεν ντρέπονται να βαφτούν και να βάλουν γκλίτερ και τα κορίτσια δεν μοιάζουν ποτέ το ένα με το άλλο στο στιλ. Σε κάθε περίπτωση, τα «είδωλα» έχουν έναν σαφώς μοναδικό τρόπο να ερμηνεύουν τις τρέχουσες τάσεις.

Πάρτε, για παράδειγμα, τον G-Dragon, γνωστό μέλος του boy group Big Bang και καταξιωμένο σόλο καλλιτέχνη. Δεν είναι μόνο γνωστός για το αδιαμφισβήτητο μουσικό του ταλέντο, ο G-Dragon είναι πολύ συχνά διαμορφωτής τάσεων, αυτό που λέμε και στην Ελλάδα ινφλουένσερ και γενικότερο fashion icon.

5. Εθιστικές μελωδίες

Η ποπ μουσική δεν θα ήταν τίποτα χωρίς πιασάρικα τζινκλάκια και στίχους που κολλάνε στο μυαλό σαν πολυμασημένη τσίχλα (ναι ακούγεται κάπως αηδιαστικό, αλλά το φαινόμενο τσίχλα στη μουσική είναι μια πραγματικότητα). Η K-pop δεν διαφέρει, και έχει μάθει καλά να διαλέγει μελωδίες που κολλάνε αμέσως στο μυαλό.

Τα γκρουπ αγοριών και κοριτσιών έχουν ανάγει την ελκυστική σύνθεση τραγουδιών σε επιστήμη, γεγονός που κάνει τη μουσική τους δημοφιλή στους οπαδούς, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλούν. Συχνά τα γκρουπ αυτά αναμειγνύουν κορεάτικα με αγγλικά, σε ένα αποτέλεσμα που σε εμάς ίσως ξενίζει, θυμίζει λίγο Eurovision, όμως τελικά, πουλάει!

6. Χορογραφία

Η χορογραφία είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο οι καλλιτέχνες της K pop κυριαρχούν απόλυτα. Τα γκρουπ όχι μόνο τραγουδούν και χορεύουν, αλλά εκτελούν χορογραφίες τόσο περίπλοκες και απαιτητικές, που συνήθως θα χρειάζονταν πραγματικά επαγγελματίες χορευτές.

Για να μπορέσουν τα μέλη των γκρουπ να μάθουν τις χορογραφίες, να τις εκτελέσουν πάνω στον ρυθμό, αλλά και συγχρονισμένοι μεταξύ τους χρειάζεται χρόνος, κόπος και σκληρή δουλειά. Όμως οι καλλιτέχνες της K-pop έχουν αποδείξει πως είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας τις χορογραφίες ακόμη και ζωντανά –  αποδεικνύοντας ότι είναι πραγματικά ικανοί, όχι απλώς καλά μονταρισμένοι στα μουσικά τους βίντεο.

7. Εκπαίδευση

Σε αντίθεση με τους νεαρούς δυτικούς αστέρες της ποπ που συχνά γίνονται διάσημοι σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι καλλιτέχνες της K-pop συνήθως προετοιμάζονται και καθοδηγούνται από μάνατζερ ή ατζέντηδες για χρόνια πριν ηχογραφήσουν το πρώτο τους τραγούδι.

Η εντατική εκπαίδευση, που ποτέ δεν είναι μικρότερη σε διάρκεια από ένα χρόνο, καθιστά αυτούς τους νέους καλλιτέχνες έμπειρους ερμηνευτές ήδη από το πρώτο λεπτό που κάνουν το ντεμπούτο τους. Δεν είναι περίεργο που ακόμα και τα νέα παιδιά είναι δεδομένο πως θα περάσουν από αυτή την αυστηρή εκπαίδευση, αφού οι χορογραφίες και τα προγράμματά τους γίνονται τόσο εξωφρενικά απαιτητικά.

8. Διαφορετικό ταλέντο

Επιπλέον, οι καλλιτέχνες της K-pop σχεδόν πάντα έχουν ένα βαθμό υποκριτικής τέχνης, καθώς και τραγουδούν, ενώ σίγουρα μπορείτε να βρείτε αστέρια στην Δύση που δεν παίζουν πολύ καλά, συνήθως ένα πραγματικό είδωλο της K-pop είναι εξίσου ικανό ως ηθοποιός, όσο και ως τραγουδιστής και χορευτής.

Χωρίς να πλησιάζουν καθόλου στο περίτεχνο μάρκετινγκ που είναι συχνά ο συνδυασμός τραγουδιού και ηθοποιίας στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αυτά τα παιδιά είναι πριν ακόμη γίνουν διάσημοι, απολύτως ταλαντούχα με ό, τι κι αν καταπιαστούν.

Και όχι μόνο αυτό, είναι σύνηθες φαινόμενο τα είδωλα της K-Pop να αναλαμβάνουν σημαντικούς ρόλους σε πολλές διαφορετικές τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Φυσικά, αυτές οι εμφανίσεις ως ηθοποιοί είναι όλες παράλληλες με την κανονική μουσική τους καριέρα.

9. Πολύγλωσσο

Οι καλλιτέχνες της K-Pop δεν είναι μόνο εξαιρετικά ταλαντούχοι, απίστευτα σκληρά εργαζόμενοι και πρωταγωνιστούν σε τέλεια εκτελεσμένα μουσικά βίντεο, αλλά συχνά αναμειγνύουν και άλλες κουλτούρες στα τραγούδια τους.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι μαθητές σε πολλές ασιατικές χώρες είναι υποχρεωμένοι να μαθαίνουν αγγλικά από μικρή ηλικία, οι τραγουδιστές συχνά αναμειγνύουν αγγλικές φράσεις με τους στίχους τους. Αυτό όχι μόνο απευθύνεται στους οπαδούς σε όλη την Ασία, αλλά κάνει τους καλλιτέχνες της K-Pop πιο προσιτούς στους οπαδούς του δυτικού κόσμου.

10. High Concept Groups

Τέλος, η K-pop έχει την τάση να βγάζει προς τα εμπρός πολύ ταλαντούχα γκρουπ με πρωτότυπο concept. Για παράδειγμα, οι Exo είναι ένα απίστευτα επιτυχημένο boy band με έδρα την Ασία.

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο γκρουπ – το Exo K και το Exo M. Το Exo K ερμηνεύει και προωθεί τη μουσική του συγκροτήματος στα κορεάτικα, ενώ το Exo M κάνει το ίδιο για τα μανδαρινικά (κινεζική γλώσσα). Ηχογραφώντας κάθε τραγούδι σε δύο διαφορετικές γλώσσες, αυτό το boy band πολλαπλασιάζει το δυνητικό κοινό του συγκροτήματος αφάνταστα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Exo είναι το Κορεάτικο ανδρικό συγκρότημα με τα υψηλότερα charts στο Billboard 200. Αυτή η τάση να δίνει στην ίδια την ύπαρξη ενός γκρουπ ένα μεγαλύτερο όραμα κάνει την K-Pop να ξεχωρίζει έναντι άλλων ειδών. Μια πραγματικά μοναδική προσέγγιση στην ποπ μουσική, οι Exo είναι ένα τέλειο παράδειγμα των μοναδικών προσεγγίσεων που προέρχονται από την K-Pop σήμερα.

Επαγγελματίες… Celebrities

Ωστόσο το να γίνει κανείς αστέρι της K-pop πρέπει να υπομείνει ένα σκληρό πρόγραμμα από μικρό παιδί. Συγκεκριμένα οι καλλιτέχνες εισέρχονται από τα 7 τους έτη στο σύστημα εκπαίδευσης και περνάνε τουλάχιστον μία 12ετία σκληρής δουλειάς και προσπαθειών ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν φήμη. Στο μεταξύ, κανείς δεν εγγυάται ότι θα τα καταφέρουν, με τους περισσότερους να βγαίνουν εκτός συναγωνισμού στο 12μηνο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι μπαίνουν στην διαδικασία να ασχοληθούν σοβαρά ως έφηβοι.

Δηλαδή ένα 7χρονο παιδί που έχει το όνειρο να γίνει αστέρι της showbiz θα πρέπει να πάει στην ακαδημία η οποία έχει αναλάβει, με το αζημίωτο φυσικά και με συμβόλαια μεταξύ 2 και 4 χρόνων, να εκπαιδεύσει τον ανήλικο ώστε να μπορέσει να κυνηγήσει το όνειρο του. Μάλιστα, όσο πιο «μεγάλη» και επιτυχημένη είναι η ακαδημία, τόσο πιο δύσκολη είναι να γίνει δεκτός σε αυτή. Οι κορυφαίες κάνουν auditions, κάθε χρόνο, όπου εμφανίζονται χιλιάδες παιδιά. Πολλά από αυτά έχουν πληρώσει δασκάλους, κάνουν σαν να λέμε στην Ελλάδα φροντιστήριο, προκειένου να τους προετοιμάσουν για αυτήν τη στιγμή. Οι επιλαχόντες δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα των χεριών. Στα συμβόλαια αναφέρεται ότι «δεν εγγυόμαστε το ντεμπούτο».

Το πρόγραμμα των μαθημάτων

Στην καλύτερη, τα μαθήματα αρχίζουν στις 18.00. Αν το παιδί έχει πολλά ιδιαίτερα θα πρέπει να ξυπνάει στις 5 το πρωί, να πηγαίνει στην ακαδημία για 1-2 ώρες, μετά να πηγαίνει στο σχολείο και έπειτα να επιστρέφει ξανά στην ακαδημία, όπου από εκεί μπορεί να φύγει και στην 1 τα ξημερώματα.

Επίσης, συνήθως έχει και δουλειά για το σπίτι, την οποία αν δεν την κάνει και μείνει πίσω θα έρθει αντιμέτωπο με συνέπειες. Αν το παιδί είναι τυχερό θα υπογράψει συμβόλαιο ως trainee, δηλαδή ως εκπαιδευόμενος. Στις υποχρεώσεις του είναι να κάνει μαθήματα φωνητικής, μουσικής, χορού και υποκριτικής, συν κάποια ξένων γλωσσών. Κάθε μήνα υπάρχει αξιολόγηση κι αν δεν έχει παρουσιάσει πρόοδο, αποβάλλεται. Τόσοι περιμένουν στην ουρά, δεν έχουν χρόνο να του δώσουν άλλη ευκαιρία.

Επίσης, ενώ τα κάνει όλα αυτά θα πρέπει να ελέγχει το βάρος του και να τρώει υγιεινά, με την ακαδημία να τσεκάρει το βάρος του καθημερινά. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ανήκει ο τρόπος που πρέπει να διαχειρίζεται τα media και τα social media. Απαγορεύονται αυστηρώς τα σκάνδαλα! Ακόμα και μια φήμη είναι αρκετή για να «διαλυθεί» μια καριέρα, πριν καν αρχίσει. Μάλιστα, κάποιες εταιρίες έχουν στα συμβόλαια και τον όρο που απαγορεύει την όποια σχέση (ακόμα και πλατωνική φιλία) με το αντίθετο φύλο.

Ο μέσος όρος διαστήματος που μπορεί να αρχίσει να αποκτά κάποιος φήμη

Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένας trainee για να κάνει το ντεμπούτο στον χώρο του θεάματος είναι 2 με 4 χρόνια. Εξαρτάται από τις ικανότητες του. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που έκαναν πρεμιέρα στους 3 μήνες και άλλων που χρειάστηκαν επτά χρόνια. Όσο διαρκεί η εκπαίδευση, δεν βλέπεις την οικογένεια του -ζει στους κοιτώνες της εταιρίας- και δεν ξεκουράζεται.

Αν διακριθεί του δίνουν συμβόλαιο καλλιτέχνη -κάτι που αντιστοιχεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό για τον ίδιο. Ήλθε η ώρα για το ντεμπούτο, το οποίο είναι άλλη μια ιστορία τεράστιου ανταγωνισμού. Με τόσα γκρουπ που υπάρχουν (είναι μόνο κοριτσιών και μόνο αγοριών -ώστε να αποφευχθούν τυχόν ερωτικές συγκινήσεις που θα δημιουργούσε ένα ανάμεικτο γκρουπ), τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν περισσότερο από τους άλλους για να γίνουν γνωστά. Διαφορετικά επιστρέφουν στο status του trainee.

Αν θελήσει το παιδί να εγκαταλείψει πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιο που έχει υπογράψει, το πιθανότερο είναι να του ζητήσουν χρήματα για το χρόνο που του αφιέρωσαν, ώστε να γίνει idol. Ένα μεγάλο ποσοστό εγκαταλείπει το σχολείο, για να αφοσιωθεί στις απαιτήσεις του ως trainee, με τις υποχρεώσεις του να τον απασχολούν ως και 15 ώρες την ημέρα.

Υπάρχουν και κάποια παιδιά που συνεχίζουν να κάνουν τα σχολικά μαθήματα στο σπίτι ή μέσω internet. Όσοι καταφέρνουν να ζήσουν το όνειρο, γίνονται γνωστοί σε ολόκληρο τον πλανήτη, υπογράφουν ουκ ολίγα διαφημιστικά συμβόλαια, εξασφαλίζουν την παρουσία τους σε τηλεοπτικά σίριαλ και κινηματογραφικές ταινίες, ενώ δίνουν συναυλίες, συναντούν τους φαν και δημιουργούν -μουσικές και στίχους. Κάπου στα 30 που τελειώνει η καριέρα τους, μπορούν να ζήσουν ως κανονικοί άνθρωποι!

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​