sedoni left all cities
sedoni right all cities

Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεστε για να είστε χαρούμενοι; Όχι όσο νομίζετε, λέει ψυχολόγος

Κύριο Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεστε για να είστε χαρούμενοι; Όχι όσο νομίζετε, λέει ψυχολόγος

Μερικές φορές μας φαίνεται σαν να μην υπάρχουν αρκετές ώρες στην ημέρα, ώστε να βγάλουμε όλες τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και να απολαύσουμε την προσωπική μας ζωή. Όπως όμως καταδεικνύει σχετική έρευνα μεταξύ χιλιάδων Αμερικανών, όταν έχει κανείς υπερβολικά πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια του, δεν αισθάνεται πιο χαρούμενος.

Ειδικότερα, η έρευνα της Κάσι Χολμς, ψυχολόγου και καθηγήτριας στη Σχολή Management του UCLA, ξεκίνησε υπολογίζοντας πόσο ελεύθερο χρόνο είχε ο κόσμος κάθε μέρα για να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του (βλέποντας τηλεόραση, κάνοντας αθλήματα ή συναντώντας φίλους). Στη συνέχεια υπολόγισε το χρονικό διάστημα που μας κάνει να είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Ο ιδανικός χρόνος ώστε να αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος είναι από δύο έως πέντε ώρες. Εάν έχει κανείς διαθέσιμες λιγότερες από δύο ώρες ή και αντιθέτως, παραπάνω από πέντε ώρες, τότε ο δείκτης της ευτυχίας υποχωρεί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup σχεδόν οι μισοί Αμερικάνοι αισθάνονται ότι έχουν λιγότερο από δύο ώρες, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος ή συναισθηματική εξάντληση. Από την άλλη πλευρά, εάν κανείς έχει περισσότερες από πέντε ώρες ελεύθερου χρόνου, τότε αισθάνεται σαν να μην έχει σκοπό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει απαραίτητα κανείς να είναι μισθωτός. Η αίσθηση του σκοπού μπορεί να προκύπτει και από τον εθελοντισμό ή από την συντήρηση του νοικοκυριού.

Ο ελεύθερος χρόνος πρέπει να υπάρχει, αλλά μόνο αν τον περνάμε παραγωγικά

Το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει η ίδια ικανοποίηση μεταξύ δύο και πέντε ωρών, σημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία το πώς περνάμε τον χρόνο μας. Επίσης, το πόσο «μεγάλο» αισθανόμαστε ένα λεπτό, μία ώρα, μία ημέρα ή μία δεκαετία μάς δείχνει και πότε έχουμε «αρκετό» χρόνο.

«Αρκετό» χρόνο έχουμε γενικά όταν είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε ό,τι θέλουμε. Έτσι, για να αισθανόμαστε πλήρεις χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ώρες στην ημέρα μας η Χολμς δίνει τις εξής τρεις συμβουλές:

1. Άθληση

Περίπου 30 λεπτά την ημέρα ή για μερικές ημέρες την εβδομάδα, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, τα επίπεδα ευτυχίας, αλλά και την αυτοπεποίθησή μας. Η άθληση δεν χρειάζεται να είναι έντονη: αρκεί για παράδειγμα, αντί να οδηγήσουμε να περπατήσουμε, τονίζει η Χολμς.

2. Χρόνος σε άλλους

Η Χολμς τονίζει ότι εάν αφιερώσουμε λίγη ενέργεια και χρόνο σε φίλους, γνωστούς ή ακόμη και σε αγνώστους, μπορεί να αισθανθούμε πιο χαρούμενοι. Για παράδειγμα μπορείτε να βοηθήσετε έναν συνάδελφο σε ένα πρότζεκτ, να φέρετε ένα γλυκό σε ένα μέλος της οικογένειας, να πληρώσετε τον καφέ ενός αγνώστου. Εάν η πράξη είναι ανιδιοτελής, τότε θα αισθανθείτε σαν να είχατε περισσότερο χρόνο στα χέρια σας, τονίζει η Χολμς.

3. Εμπειρίες

Έρευνες αποδεικνύουν ότι με το να ανακαλεί κανείς ένα χαρούμενο συμβάν, αισθάνεται λιγότερο περιορισμένος. Επίσης, μπορεί να μας κάνει να φερόμαστε σαν να είχαμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Εξ ου και η Χολμς προτείνει μέσα στην εβδομάδα μας – εφόσον γίνεται – να βάζουμε συγκεντρώσεις με φίλους, μία βόλτα στη φύση, κάποια επαφή με την τέχνη και την επίτευξη κάποιου στόχου είτε μικρού είτε μεγάλου.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​