sedoni left all cities
sedoni right all cities

Εικοσιπέντε από τα καλύτερα βρετανικά Πανεπιστήμια στις συναντήσεις της Κεραμέως για συνέργειες με ελληνικά ΑΕΙ

Κύριο Εικοσιπέντε από τα καλύτερα βρετανικά Πανεπιστήμια στις συναντήσεις της Κεραμέως για συνέργειες με ελληνικά ΑΕΙ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση από ελληνικής πλευράς ολοκληρώθηκαν οι επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους βρετανικών πανεπιστημίων, με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων.

Τα Πανεπιστήμια Οξφόρδης, Cambridge, Imperial, King's, London School of Economics (LSE), Birmingham, Bristol, Cardiff, Durham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Nottingham, Southampton, Warwick, Queen Mary, University College London (UCL), Exeter, Edinburgh, York, μεταξύ των πλέον διακεκριμένων Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου (Russel Group), συμμετείχαν με εκπροσώπους τους στις χθεσινές συναντήσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και των πρυτάνεων από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Λονδίνο.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στα γραφεία του αρμόδιου οργανισμού για τη διεθνοποίηση των βρετανικών Πανεπιστημίων Universities UK International υπό τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Vivienne Stern και το Διευθυντή Jamie Arrowsmith, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή και έχουν δώσει ώθηση στη δυνατότητα των ελληνικών ΑΕΙ να συνάπτουν διεθνείς συνεργασίες, αλλάζοντας το τοπίο στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, την οικονομική υποστήριξη ύψους 80 εκατ. που έχει εξασφαλιστεί από ενωσιακούς πόρους για το σκοπό αυτό, καθώς και την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να προωθήσει τη διεύρυνση των οριζόντων των ελληνικών πανεπιστημίων με απτά αποτελέσματα, όπως η ακαδημαϊκή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά και οι Έλληνες πρυτάνεις, που παρουσίασαν συνοπτικά το έργο των πανεπιστημίων τους ιδιαίτερα στον τομέα της διεθνοποίησης, καθώς και εκπρόσωποι βρετανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και έθεσαν ερωτήματα στην ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με το εύρος των συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν - το οποίο, όπως διευκρινίστηκε, είναι πλέον απεριόριστο και επαφίεται στα ίδια τα Ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Συμβούλιο συνδιοργάνωσε τη συζήτηση, ενώ συμμετείχε με υψηλόβαθμα στελέχη του από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η διευθύντρια Εκπαίδευσης Maddalaine Ansell, και η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, Αναστασία Ανδρίτσου. Στο πέρας της εκδήλωσης, υπεγράφη ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Liverpool, παρουσία των Πρέσβεων της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννη Ραπτάκη και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Matthew Lodge.

Στη συνέχεια, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του UCL, ένα από τα υψηλότερα στις διεθνείς κατατάξεις παιδαγωγικά τμήματα στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαιτέρως γόνιμη συζήτηση για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η υπουργός και οι 4 Έλληνες πρυτάνεις είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν σε περισσότερα από 100 μέλη της ελληνικής διασποράς του βρετανικού ακαδημαϊκού κόσμου, που συνέρρευσαν μαζικά στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική Πρεσβεία, προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα στους ακαδημαϊκούς μας που απασχολούνται σε κορυφαία βρετανικά Πανεπιστήμια να συζητήσουν με την υπουργό Παιδείας και τους Πρυτάνεις και να εξετάσουν τρόπους συνεργασίας τους με τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Θερμή υποδοχή

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επεφύλαξαν σήμερα, Τρίτη, στην υπουργό Παιδείας οι μαθητές του γυμνασίου-λυκείου του Λονδίνου.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν, είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο σχολείο.

Αργότερα το μεσημέρι, η Ελληνίδα υπουργός θα συναντήσει τη Βρετανίδα ομόλογό της, Τζίλιαν Κίγκαν (Gillian Keegan). Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος, θα είναι το θέμα της χορήγησης visa στους εκπαιδευτικούς που θητεύουν στη Μεγ. Βρετανία, καθώς μετά το brexit οι διαδικασίες έχουν δυσκολέψει την εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών σχολείων.

Χθες, Δευτέρα, η Νίκη Κεραμέως συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ.κ. Νικήτα, με τον οποίο αντάλλαξαν σκέψεις για τον ελληνισμό της περιοχής.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το νομπελίστα καθηγητή οικονομικών του LSE Χριστόφορο Πισσαρίδη και συζήτησε εκτενώς για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία στα χρόνια της θητείας της, στο πλαίσιο και των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη που στοχεύουν σε μία αλλαγή της εικόνας της οικονομίας της Ελλάδας στην τρέχουσα δεκαετία.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​