sedoni left all cities
sedoni right all cities

Διαγωνισμός FDA: Χρυσό μετάλλιο για το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του ΑΠΘ

Κύριο Διαγωνισμός FDA: Χρυσό μετάλλιο για το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του ΑΠΘ

Το χρυσό μετάλλιο κατάφερε να πάρει το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του ΑΠΘ σε διαγωνισμό του FDA.

Νέα διεθνή επιτυχία κατάφερε η Ιατρική του ΑΠΘ σε διαγωνισμό του FDA. Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοχημείας κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο  σε Διεθνή Διαγωνισμό Βιοπληροφορικής για την Ιατρική Ακριβείας, ο οποίος διοργανώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (US Food and Drug Administration – FDA).

Ποιοι συμμετείχαν

Στον Διεθνή Διαγωνισμό συμμετείχαν κορυφαίες ερευνητικές ομάδες Βιοπληροφορικής από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως οι Roche, Illumina, Oxford Gene Technology, Sentieon, Macrogen, και από διεθνούς κύρους ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως University of North Texas, Göttingen, National University of Taiwan, Universitat de Barcelona, Uppsala University κ.ά. Συνολικά κατατέθηκαν 48 υποψηφιότητες. Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 16/9/2022.

Ο Διαγωνισμός, με τίτλο «PrecisionFDA: Εντοπισμός μεταλλάξεων μικρού μήκους σε καρκινικά δείγματα», είχε ως στόχο την επίλυση ενός δύσκολου υπολογιστικού προβλήματος της Ιατρικής Ακριβείας που έχει να κάνει με τη βελτιστοποίηση των μεθόδων εντοπισμού μικρού μήκους μεταλλάξεων σε γονίδια καρκινικών κυττάρων που οδηγούν σε έκτροπη λειτουργία των πρωτεϊνών. Οι υπάρχοντες αλγόριθμοι συχνά αποτυγχάνουν να εντοπίσουν μεταλλάξεις με μεγάλη κλινική αξία ή εντοπίζουν μεταλλάξεις λανθασμένα, καθιστώντας προβληματική την εφαρμογή τους σε στοχευμένες διαγνωστικές ή θεραπευτικές αποφάσεις.

Από ποιους αποτελείται η ομάδα του Εργαστηρίου

Η ομάδα του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ αποτελείται από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας και του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιατρική Ακριβείας του ΑΠΘ, Καθηγητή Γεώργιο Τζημαγιώργη, από τον επιστημονικό συνεργάτη του Εργαστηρίου και απόφοιτο του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Κυριακίδη, καθώς και από την Επιστημονική Υπεύθυνη της ομάδας και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του ΑΠΘ Δρ. Αντιγόνη Μαλούση.

«Η διάκριση αυτή αναδεικνύει, για άλλη μία φορά, τη σημαντική συμβολή των επιστημονικών ομάδων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας» δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, και επισήμανε «Η υψηλή ποιότητα του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στο ΑΠΘ συνεισφέρει τόσο στην εθνική όσο και στην παγκόσμια κοινωνία και οικονομία».

Ύστερα από τη διάκριση, ο φορέας precision FDA ζήτησε από την ομάδα του ΑΠΘ να συμμετάσχει στην ειδική επιστημονική ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη νέων μεθόδων και υπολογιστικών εργαλείων με στόχο την Ιατρική Ακριβείας.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σχετικά Άρθρα

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​