sedoni left all cities
sedoni right all cities

Εφικτή η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα ΑΕΙ, ώστε να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές!

Κύριο Εφικτή η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα ΑΕΙ, ώστε να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές!

Το υπουργείο Παιδείας σκέφτεται να εφαρμόσει ολοκληρωτικά, και όχι πιλοτικά, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για να υπάρχει πια ένα δίκαιο αποτέλεσμα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν όλοι οι φοιτητές, είτε αφορά τις καταλήψεις είτε τις φοιτητικές εκλογές.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, η κάλπη στα ελληνικά Πανεπιστήμια έχει αποτύχει παταγωδώς. Γνωρίζουμε, άλλωστε, για περιστατικά όπως κλεμμένες κάλπες, καμένα ψηφοδέλτια, επιθέσεις σε αμφιθέατρα και ούτω καθεξής.

Μάλιστα, οι συχνές επιθέσεις που γίνονται στα αμφιθέατρα, έχουν οδηγήσει στο να μην πατούν το πόδι τους οι φοιτητές στις γενικές συνελεύσεις, είτε γιατί φοβούνται μη φάνε καμία… ξώφαλτση, είτε γιατί δε θέλουν να εκφράσουν δημόσια την αντίθετη άποψή τους.

Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα της εφημερίδας  «ΤΑ ΝΕΑ», σε κάποια τμήματα δεν ψηφίζει ούτε το 50% των φοιτητών, γεγονός που σημαίνει ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν τελικά μειοψηφίες που δεν αντιπροσωπεύουν τη βούληση του συνόλου.

Να σημειωθεί πως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, περισσότεροι από 500 φοιτητές ζήτησαν στη διάρκεια πρόσφατης συνέλευσης την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψήφου, ενώ το ίδιο αίτημα φαίνεται να έχουν και φοιτητές της Νομική Σχολής Αθηνών. Το υπουργείο Παιδείας από την άλλη, μελετάει το εν λόγω μέτρο χωρίς να έχουν παρθεί αποφάσεις, ενώ ομάδες μέσα στα ΑΕΙ έχουν ήδη ξεσηκωθεί.

Ηλεκτρονική Ψηφοφορία

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν είναι πάντως κάτι καινούριο για τα Πανεπιστήμια. Έχει ήδη εφαρμοστεί σε συνελεύσεις φοιτητών και τα ποσοστά ψήφων κατά των καταλήψεων των σχολών ήταν συντριπτικά

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πριν ένα μήνα πραγματοποιήθηκε πιλοτική εφαρμογή στο ερώτημα για το αν οι φοιτητές τάσσονται υπέρ ή κατά των καταλήψεων. Το αποτέλεσμα έφτασε το 80% των ψήφων που «έδειχνε» το όχι στις καταλήψεις.

Είναι πολύ σημαντικό, πάντως, πως μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δικαίωμα έχουν μόνο οι φοιτητές των Πανεπιστημίων, και όχι άσχετοι, αφού ο καθένας θα έχει τον δικό του κωδικό. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούνται φοιτητές που δεν παρευρίσκονται σε γενικές συνελεύσεις, λόγω απόστασης.

Τέλος, με τις συνεχόμενες καταλήψεις, πολλοί φοιτητές ανησυχούν για το αν κινδυνεύει η εξεταστική του Ιανουαρίου.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​