sedoni left all cities
sedoni right all cities

Οι Πρυτάνεις λένε «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία και «ναι» στη βελτίωση της φύλαξης!

Κύριο Οι Πρυτάνεις λένε «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία και «ναι» στη βελτίωση της φύλαξης!

Η πρόταση του πρωθυπουργού για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν σίγουρο ότι θα προκαλούσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις, όπως κι έγινε. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν σαν μια ήδη αργοπορημένη κίνηση και άλλοι, μεταξύ των οποίων και οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, αρνούνται κατηγορηματικά να τη δεχτούν.

Παρότι ήρθε ύστερα από μια πράξη βίας – εντελώς καταδικαστέα και ντροπιαστική – απέναντι σε έναν από αυτούς, τον Πρύτανη του ΟΠΑ συγκεκριμένα, σε Σύνοδό τους αποφάσισαν να ψηφίσουν κατά της, όπως επίσης και στην αυστηροποίηση της ποινική νομοθεσίας, χαρακτηρίζοντας το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο επαρκές.

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης ήταν οι εξής:

 Ίδρυση ειδικού Σώματος Φύλαξης των Πανεπιστημίων, κάτι ανάλογο με την Δημοτική Αστυνομία. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, είναι υπό συζήτηση πού πρέπει να ανήκει ιεραρχικά, ποια πρέπει να είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά θα είναι αυτό το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών μέσα στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας.

• Αναβάθμιση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων με την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων, καρτών εισόδου κλπ.- Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων.

• Αυστηροποίση της νομοθεσίας, στο ποινικό σκέλος, για όσους συλλαμβάνονται να προκαλούν ζημιές απειλούν και ασκούν βία σε μέλη της κοινότητας των πανεπιστημίων.

Από την άλλη, η Σύνοδος των Πρυτάνεων υποστήριξε πως η πανεπιστημιακή φύλαξη επιδέχεται βελτίωσης, κάτι που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς πια, και πως θα έπρεπε να οργανωθεί σε νέες βάσεις.

Ακόμη, σχετικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας των Πανεπιστημίων, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων σημείωσαν πως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση και εξειδίκευση αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους, ενώ ως προς την ελεγχόμενη είσοδο, εκτιμούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης.

Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να συγκροτήσει μια ειδική επιτροπή, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα συζήτηση με την Πολιτεία, καθώς δηλώνει ότι οι προτάσεις «είναι γενικές, και πιστεύουμε ότι χρήζουν ενδελεχούς συζήτησης τόσο με την Πολιτεία όσο και εντός των οργάνων των ΑΕΙ».

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​