sedoni left all cities
sedoni right all cities

Το ΕΑΠ παρουσιάζει : 3ο Θερινό Σχολείο: Ιστορία και Οικονομία (HISEC)

Κύριο Το ΕΑΠ παρουσιάζει : 3ο Θερινό Σχολείο: Ιστορία και Οικονομία (HISEC)

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του ΕΑΠ.

Πρέβεζα 27 - 30 Ιουνίου 2024

Crises ΙΙΙ: Μετανάστες και Πρόσφυγες μεταξύ πολιτικής και οικονομίας

Οι οικονομικές κρίσεις στην Ιστορία, τα αίτια που τις προκαλούν, οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνονται και τα ίχνη που αφήνουν στην κοινωνία και τον άνθρωπο διαχρονικά είναι ο βασικός άξονας του Summer School που διοργανώνουν για τρίτη φορά από κοινού:

α. τα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

  • Αγορά Εργασίας, Απασχόλησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης/Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
  • Εργαστήριο Μελέτης Νεότερων και Σύγχρονων Κοινωνιών/Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
  • Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής/Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
  • Εργαστήριο Βαλκανικών και Ανατολικών Μουσικών, Ιστορίας και Πολιτισμών/Τμήμα Μουσικών Σπουδών

και β. το Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής/Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ)

στην Πρέβεζα (27 - 30 Ιουνίου 2024) με θέμα:  Crises: Μετανάστες και Πρόσφυγες μεταξύ πολιτικής και οικονομίας.

Το Τρίτο Θερινό Σχολείο Ιστορίας και Οικονομίας (HISEC 2024) μελετά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη διελκυστίνδα πολιτικής και οικονομίας. Προσεγγίζει με συστηματικό και διεπιστημονικό τρόπο τους παράγοντες και τις δυνάμεις που επηρεάζουν την ένταξή τους στις κοινωνίες υποδοχής αλλά και τις σχέσεις τους με τους τόπους προέλευσης. Εξετάζει παραδείγματα του παρελθόντος, όπως οι πολιτικοί πρόσφυγες αλλά και η κρίση του 2015, ενώ καθιστά ευδιάκριτες τις προκλήσεις του αύριο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τριάντα (30) προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αποφοίτους, καθώς και σε υποψήφιους διδάκτορες σχετικών επιστημονικών κλάδων.

Μπορείτε να βρείτε την αίτηση συμμετοχής, να τη συμπληρώσετε και να την αποστείλετε σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Summer School, https://hisec.accfin.uoi.gr/. H αίτηση συμμετοχής γίνεται καταθέτοντας ηλεκτρονική αίτηση στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι την 13 Μαΐου 2024, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων. Τα αποτελέσματα για τους επιτυχόντες συμμετέχοντες θα ανακοινωθούν στα τέλη Μαΐου 2024 στον ιστότοπο του Summer  School https://hisec.accfin.uoi.gr/.  Με την ολοκλήρωση του προγράμματος μαθημάτων, θα απονεμηθεί πιστοποιητικό συμμετοχής.

Οι διδάσκοντες είναι μέλη ΔΕΠ των δύο Πανεπιστημίων, ενώ θα υπάρχουν και προσκεκλημένα μέλη άλλων Πανεπιστημίων. Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα αναρτηθεί στο https://hisec.accfin.uoi.gr/blog/welcome/.

Το θερινό σχολείο θα το τιμήσουν με την παρουσία τους διακεκριμένες προσωπικότητες που θα συμμετέχουν στις κεντρικές ομιλίες, μεταξύ των οποίων είναι ο Νίκος Μαραντζίδης – Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Στράτος Δορδανάς – Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς.

Τα έξοδα συμμετοχής ορίζονται στα 60 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα και καλύπτουν φάκελο παρακολούθησης, τρία δείπνα (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ) και ιστορικό περίπατο στην πόλη της Πρέβεζας.

Η διεξαγωγή του θερινού σχολείου θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πρέβεζα.

SpoudaZO Team

Δημοσιεύουμε άρθρα που σε ενδιαφέρουν! Έχεις άποψη και αιχμηρή πένα; Γίνε αρθρογράφος με μια απλή εγγραφή στο site και δημοσίευσε τα δικά σου άρθρα και ανταποκρίσεις από τη σχολή σου και την πόλη που σπουδάζεις. Αναφέρουμε πάντα τις πηγές μας αλλά αν κρίνεις ότι το περιεχόμενο μας παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, επικοινώνησε μαζί μας. Θα απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Το SpoudaZO.gr δεν υιοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων και τις απόψεις των συγγραφέων τους

Το ​SpoudaZO.gr δεν φέρει ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου, ​για τα σχόλια που φιλοξενεί μέσω της πλατφόρμας του facebook. Παρακαλούμε να σχολιάζεις με ευγένεια και σεβασμό προς τους συνομιλητές σου. Απόφυγε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θίγεσαι, ​για οποιονδήποτε λόγο, από κάποιο εξ’ αυτών, ​μπορείς να το αναφέρεις (report) απευθείας στο facebook πατώντας το "x" δεξιά και μετά "αναφορά" καθώς και να επικοινωνήσεις ​μαζί μας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ώστε να ​προβούμε στις αρμόζουσες ενέργειες.​